ciasta | wegańskie

Łaciata babka z karobem (wegańska)

19 marca 2016
Ostatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi 🙂
Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec 😀 Piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale to kwestia mojego piekarnika – nie mam termoobiegu, a do tego niedawno drzwiczki przestały być szczelne, przez co muszę piec dłużej. Wracając do przekroju – wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) – polecam! 🙂

Łaciata babka z karobem (wegańska)


250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej)
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka karobu
miąższ z 1/4 laski wanilii
250 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego
Wymieszać suche składniki (bez karobu!), dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne ruchem po okręgu 😉 Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut (lub dłużej).

źródło przepisu

Komentarze

    1. A ja wręcz przeciwnie. Nie jest ona bardzo kaloryczna, wiec można jeść na niedzielny podwieczorek. Nigdy jednak jeszcze nie słyszałam o karobie. I ten przepis pokazuje jak można pice bez wykorzystania pewnych składników, których się nie chce w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *