Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych

Płatki jaglane można wykorzystać nie tylko jako bazę do śniadań. Dzisiaj prezentuję chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych 🙂

To przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych.

O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało 🙂 Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach – płatków, mąki i poppingu.

Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods 😉

Więcej przepisów z płatkami jaglanymi

Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych

Składniki na ciasteczka

65 g oleju kokosowego

80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej

3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

150 g płatków jaglanych

1 łyżeczka domowego masła orzechowego

100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej / mąki jaglanej

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

Jak przygotować ciasteczka z płatków jaglanych

Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Na koniec odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych

Chrupiące ciasteczka orzechowe z płatków jaglanych

Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych bez wykrawania

Podziel się

24 komentarze

Skomentuj