Płatki jaglane można wykorzystać nie tylko jako bazę do śniadań. Dzisiaj prezentuję chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych 🙂
To przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych.
O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało 🙂 Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach – płatków, mąki i poppingu.
Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods 😉
Więcej przepisów z płatkami jaglanymi
Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych
Składniki na ciasteczka
65 g oleju kokosowego
80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
150 g płatków jaglanych
1 łyżeczka domowego masła orzechowego
100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej / mąki jaglanej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej
Jak przygotować ciasteczka z płatków jaglanych
Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Na koniec odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po prostu ciastka idealne 🙂 zapisuje przepis :):)
Jak dla mnie super, z chęcią takie wypróbuję 🙂
Jak dla mnie super, z chęcią takie wypróbuję 🙂
Super ciasteczka:)
Kocham ciasteczka, a Twoje prezentują się przepysznie i na pewno tak smakują! 🙂
Jak jeszcze z orzechami to już w ogóle jesteśmy zadowolone 😀
Jaglane wypieki strasznie mnie fascynują 😀 Muszę w końcu coś zmajstrować!
Świetne ciacha, chętnie bym ci kilka zabrała 😀
Wyglądają obłędnie 🙂 Muszę spróbować zrobić.
Ale pyszności :>
Wyglądają cudownie i zawierają wiele składników, które uwielbiam 😀
Wyglądają cudownie i zawierają wiele składników, które uwielbiam 😀
Szybko, zdrowo i smacznie – lepiej być nie może:)
Świetny przepis! Zainspirowałas mnie do pieczenia 😀
idealne połączenie zdrowo i pysznie! 😀 można się zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂
Pysznie i zdrowo 🙂 po prostu idealnie 🙂
Wyglądają wspaniale, na pewno wypróbuję przepis! 😀
Robiłam podobne ciasteczka, ale bez mielonych orzechów, muszę wypróbować Twój przepis:)
Super zdrowe ciasteczka, tylko chrupać ;-).
świetny pomysł! chyba w sobotę je zrobię 😉
mnóstwo zdrowego chrupania 🙂
Pysznie.. Przepis do wypróbowania ;D
Wszelkie ciasteczka to ja zabieram ze sobą!:) I te też zabieram:)
No proszę, jest dla mnie coś bezglutenowego 🙂