Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie)

Proste i zdrowe małe słodkości – ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami w wersji wegańskiej. Pycha! 🙂

Czasami wpadam w fazę pieczenia ciasteczek i w krótkim czasie tworzę różne wersje. Przed świętami już pewnie sobie odpuszczę, ale później jeszcze pomyślę nad modyfikacjami, może coś ciekawego znowu z tego wyniknie 😉 W tym wpisie przedstawiam kokosowe ciasteczka owsiane, które dodatkową słodycz zawdzięczają kawałkom daktyli. Do kawy i herbaty idealne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Sprawdź też przepis na ciasteczka owsiane z mascarpone

Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie)

Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami wegańskie

Składniki na ciasteczka

100 g oliwy z oliwek

1-2 łyżki syropu klonowego

75 g zmielonych płatków owsianych

25 g mąki z amarantusa lub innej bezglutenowej

3 łyżki wiórków kokosowych

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g płatków owsianych pełnoziarnistych

3 łyżki ksylitolu

1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można pominąć, daktyle i tak dodają sporo słodyczy)

8-10 daktyli drobno pokrojonych

50 ml wody

Jak zrobić ciasteczka

Oliwę z oliwek wymieszać z wodą i syropem klonowym. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i daktyle wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi, a następnie odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Na koniec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kokosowe ciasteczka owsiane wegańskie z daktylami

Proste wegańskie ciasteczka z płatkami owsianymi

Owsiane ciastka wegańskie z wiórkami kokosa

Udostępnij

17 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *