Kuleczki z tuńczykiem i aromatycznym barszczem

Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Rzadziej z takimi dodatkami jak ten, ale warto takie kuleczki z tuńczykiem wypróbować właśnie do barszczu 🙂

Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno się przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D).

Ten barszcz jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować go dzień wcześniej, bo wtedy nabiera smaku i aromatu. Nie dodaję do niego już żadnego koncentratu, bo nie ma takiej potrzeby, kolor jest dla mnie wystarczający. Do barszczu przygotowałam małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)).

Kuleczki z tuńczykiem i aromatycznym barszczem

Kuleczki z tuńczykiem i aromatycznym barszczem

Składniki na kuleczki z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 średniej wielkości marchewka

2 łyżki soczewicy czerwonej

1 jajko

2 łyżki płatków jaglanych

1 łyżka otrąb owsianych

szczypta soli

szczypta pieprzu

tymianek, oregano, rozmaryn

Składniki na barszcz

8 średniej wielkości buraków

4 marchewki

4 korzenie pietruszki

2 cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka oleju kokosowego

2,5 l wody

sól, pieprz

Jak przygotować kuleczki z tuńczykiem

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych
oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut.

Jak przygotować barszcz

Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać suszony koperek i olej kokosowy.

Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem.

Klopsiki z tuńczykiem i aromatycznym barszczem

Udostępnij

13 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *