Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Rzadziej z takimi dodatkami jak ten, ale warto takie kuleczki z tuńczykiem wypróbować właśnie do barszczu 🙂
Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno się przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D).
Ten barszcz jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować go dzień wcześniej, bo wtedy nabiera smaku i aromatu. Nie dodaję do niego już żadnego koncentratu, bo nie ma takiej potrzeby, kolor jest dla mnie wystarczający. Do barszczu przygotowałam małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)).
Kuleczki z tuńczykiem i aromatycznym barszczem
Składniki na kuleczki z tuńczykiem
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średniej wielkości marchewka
2 łyżki soczewicy czerwonej
1 jajko
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka otrąb owsianych
szczypta soli
szczypta pieprzu
tymianek, oregano, rozmaryn
Składniki na barszcz
8 średniej wielkości buraków
4 marchewki
4 korzenie pietruszki
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2,5 l wody
sól, pieprz
Jak przygotować kuleczki z tuńczykiem
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych
oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut.
Jak przygotować barszcz
Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać suszony koperek i olej kokosowy.
Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem.
obłędne zdjęcie, bardzo apetyczne ;))
Z chęcią bym zjadła takie pyszne i ciekawe danie 🙂
Z chęcią bym zjadła takie pyszne i ciekawe danie 🙂
Bardzo ciekawe podanie barszczu 🙂 Musi być pyszne 🙂
Smacznie wygląda. 🙂
Bardzo smakowite danie:)
ciekawe danie , na pewno wykorzystam przepis 🙂
Też nigdy nie robiłyśmy prawdziwego barszczu na zakwasie 😛 A taką Twoją propozycję byśmy zjadły z przyjemnością 🙂
Danie prezentuje się bardzo wykwintnie! Kusisz bardzo 🙂
Super kuleczki 😉 a ponieważ mam bezglutenowy zakwas na barszcz w lodówce, to cos mi się wydaje, że niedługo je zrobię 😉
Smaczne danie 🙂
Są perfekcyjne! 🙂
\\smakowitości 🙂
http://monikawkuchnifika.blogspot.com/