Proste ciasto wegańskie, które przypomina tradycyjne wypieki? Łaciata babka z karobem 🙂
Ostatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi 🙂
Ta marmurkowa babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec 😀
Piekłam ciasto marmurkowe 20 minut dłużej niż w przepisie, ale to kwestia mojego piekarnika – nie mam termoobiegu, a do tego niedawno drzwiczki przestały być szczelne, przez co muszę piec dłużej. Wracając do przekroju – wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) – polecam! 🙂
Łaciata babka z karobem (wegańska)
Składniki na babkę
250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej)
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka karobu
miąższ z 1/4 laski wanilii
250 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego
Jak przygotować ciasto na babkę
Wymieszać suche składniki (bez karobu!), a następnie dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne ruchem po okręgu. Na koniec włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut (lub dłużej).
lubię wypieki z karobem – nadaje im takiego korzennego posmaku 🙂
Jaka piękna 🙂
Karob jest super, ostatnio wyszło mi fantastyczne kruche ciasto bezglutenowe z nim, nadaje tak fajny posmak, coś pomiędzy czekoladą a karmelem 😉
Ale fajna babka;)
Nie lubię babek, ale ta wygląda kusząco 🙂
A ja wręcz przeciwnie. Nie jest ona bardzo kaloryczna, wiec można jeść na niedzielny podwieczorek. Nigdy jednak jeszcze nie słyszałam o karobie. I ten przepis pokazuje jak można pice bez wykorzystania pewnych składników, których się nie chce w przepisie.
Wydaje się być taka fajna leciutka 🙂 Nawet z chęcią byśmy się nią poczęstowały zamiast zwykłej baby 😀
A można użyć kakao ? chciałabym zrobić ją zaraz a nie mam karobu 🙂
Oczywiście 🙂 czekam na relację z efektów 😉
Bardzo lubię karob, ale do wypieków go nie dodawałam i kiedyś na pewno spróbuję 🙂
Wspaniała babeczka, też często używam karobu zamiast kakao 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Wspaniała babeczka, też często używam karobu zamiast kakao 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Piękna 🙂
Jaka cudna łaciata babka i do tego wegańska super 🙂
Wygląda po prostu idealnie *,*
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! 😀
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?