Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie wegańska babka z karobem na oliwie, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy.
A że czas już typowo świąteczny to chciałabym (razem z moim futrzatym towarzyszem oczywiście ;)) życzyć wszystkim Wesołych Świąt 🙂
Wegańska babka z karobem na oliwie
1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej
1/2 szkl. ksylitolu
szczypta soli morskiej
3 łyżki karobu
1 łyżeczka sody
1/3 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szkl. wody
skórka otarta z 1 cytryny
Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.
Babka wygląda pysznie 🙂
Wesołych Świąt 🙂
bardzo lubię karob – nadaje fajnego posmaku 🙂
Radosnych Świąt!
Prezentuje się wspaniale 🙂
Tobie także życzę Wesołych Świąt 😉
Jaka wiosenna 🙂
Wspaniale się prezentuje! Życzę Wesołych Świąt! 🙂
Wyszła śliczna 😉 Wesołych Świąt! 🙂
Wesołych świąt 🙂
Wow wygląda przepysznie, koniecznie muszę spróbować ją zrobić!
wygląda idealnie 🙂 wesołych Świąt
Piękna i na pewno smaczna 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Wegańskiej jeszcze nie jadłam, ale poproszę kawałek.
Ale cudeńko i tak subtelnie ozdobiona- piękna 😀
Nie próbowałyśmy jeszcze babki na karobie a te motylki szczególnie uroczo tutaj wyglądają 🙂
Bardzo fajna babeczka 🙂
Bardzo fajna babeczka 🙂
Cudowna babeczka! 🙂
Świetna babka.. i jaki intensywny kolor!
Fajna babka:)
Bardzo ładnie przyozdobiłaś tę babkę 🙂 Tak bardzo wiosennie. Szkoda tylko, żeby pogoda w czasie świąt nie była adekwatna do tej babki, przynajmniej na zachodzie Polski.
Ciekawy przepis.
Jest idealna 🙂
Wygląda przeuroczo, z przyjemnością spróbowałabym jej 🙂
Wow prezentuje się cudownie *.* A z tymi motylkami na wierzchu niezwykle uroczo 🙂
Ale babka! 😀
Cudowna:)
Wesołych Świąt 🙂 ale pyszna musi być ta babeczka 🙂
Dziękuję i polecam przepis 🙂