wegańskie

Wegańskie muffinki z domową konfiturą

1 marca 2016
Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek 😉 Chciałam upiec coś “pączkowego” i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek – z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt 🙂

Wegańskie muffinki z domową konfiturą

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 płaska łyżka proszku do pieczenia 
100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!) Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia

źródło przepisu

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

Komentarze

  1. Podziwiam, że tak eksperymentujesz w kuchni z pewnością na takie sprawy trzeba mieć dużo czasu.
    Już od jakiegoś czasu w internecie pojawia się mnóstwo przepisów bez czegoś. Na razie nie jestem na etapie takiego eksperymentowania. Może w przyszłości i cieszę się, że dzięki Tobie znalazłam prawdziwy i trafny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *