Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy, a teraz przyszedł czas na wegańskie mufinki z konfiturą.
Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek 😉
Chciałam upiec coś „pączkowego” i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek – z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to wegańskie muffinki z konfiturą uzyskują ładniejszy kształt 🙂
Takie pączkowe muffiny w wegańskiej wersji to fajny pomysł nawet na Tłusty Czwartek!
Wegańskie muffinki z domową konfiturą

Składniki
- 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 4 i ½ łyżki wody
- dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Jak zrobić wegańskie muffinki z konfiturą
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, połączyć składniki. Wymieszać. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieścić kolejno w misce, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drobny cukier i wymieszać. Przelać składniki mokre do suchych i połączyć je, mieszając przy pomocy łyżki (nie miksować!). Foremki do muffinek – małe papilotki – wypełnić ciastem do połowy, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty. Na każde ciasto nałożyć porcję konfitury i przykryć kolejną porcją ciasta, dopełniając papilotki do końca ich wysokości. Piec przez około 20 minut. Muffinki wyłożyć z piekarnika do przestudzenia.



1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
Z domową konfiturą muszą być the best 🙂
Podziel się jedną! 😛
Podziwiam, że tak eksperymentujesz w kuchni z pewnością na takie sprawy trzeba mieć dużo czasu.
Już od jakiegoś czasu w internecie pojawia się mnóstwo przepisów bez czegoś. Na razie nie jestem na etapie takiego eksperymentowania. Może w przyszłości i cieszę się, że dzięki Tobie znalazłam prawdziwy i trafny przepis.
Cudowne są te muffinki, pysznie je zrobiłaś. Z chęcią sięgam po jedną 🙂
Cudowne są te muffinki, pysznie je zrobiłaś. Z chęcią sięgam po jedną 🙂
Wszystkie muffinki zawsze chętna jestem wypróbować;)
Ale pyszota 🙂 Wyglądają świetnie, a muszą smakować jeszcze lepiej! 🙂
Coś dla mojej siostrzenicy! 🙂
Wyglądają apetycznie pewnie też tak smakują:)
Absolutnie fenomenalne! Wyglądają na takie delikatne, mniam 🙂
My byśmy najchętniej nadziały je powidłami! 😀 <3
Wyglądają przepysznie i tak "dostojnie" 🙂 Udekorowałabym je czekoladą 😀
Wyglądają pysznie 🙂 I do tego bardzo proste w wykonaniu 🙂