Przez kilka ostatnich dni wiosna nas nie rozpieszczała i zamiast pięknej pogody dostaliśmy mgłę, deszcz i na dokładkę zły humor. Aby poprawić nastrój jednej z ważniejszych osób w moim życiu (po serii niefortunnych zdarzeń, o których najlepiej zapomnieć) postanowiłam wymyślić coś pozytywnego, ale jednocześnie pysznego 🙂 Taka mała wiosna na talerzu, czyli zielone ciasto z pysznym wnętrzem, upieczone prosto z serca, by wywołać uśmiech na twarzy drugiej osoby. W ogrodzie jeszcze niewiele stokrotek, ale udało się jakoś zebrać chociaż kilka i nadać tej małej łące jeszcze więcej wiosennego charakteru. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę i udało się przywołać wiosnę, która powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam… z całego serca 🙂
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym
Ciasto:
350-400 g mrożonego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2/3 szklanki mąki jaglanej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
Nadzienie:
1 budyń waniliowy premium z dodatkiem wanilii
500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu
500 ml domowego musu jabłkowego
1 opakowanie galaretki truskawkowej
125 ml wody
150 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
150 g serka kremowego
5-6 łyżek ksylitolu
maczek truskawkowy do dekoracji
opcjonalnie: stokrotki
Jajka umieścić w misce i ubić z ksylitolem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo oliwę. Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody, dokładnie zblendować i dodać do masy. Wlać sok, dodać skórkę z cytryny i zmiksować całość. Wszystkie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej i wymieszać delikatnie łyżką, aby nie było grudek. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
Przygotowane ciasto podzielić na 2 blaty (odciąć „kopułkę”, czyli wierzch ciasta, który zostanie wykorzystany do dekoracji). Tortownicę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i na dno umieścić równy blat.
Budyń ugotować w 500 ml mleka, rozpuszczając ksylitol. Przestudzić kilka minut i wyłożyć budyń na ciasto, wyrównać i odstawić, by wystygło całkowicie. Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, dodać do musu jabłkowego, masę włożyć do lodówki na 15 minut. Na przestudzony budyń wyłożyć jabłka i wstawić całość do lodówki na kilka godzin, by stężało.
Serek mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można to zrobić widelcem). Udekorować.
Takie piękne, że aż szkoda mi byłoby zjeść! 😀
piękne!
Wspaniałe wiosenne ciasto, wygląda pysznie 🙂
Jakbym widziała już podobne ciasto :)Jabłkowy dodatek bardzo ciekawy:)
Wygląd absolutnie mnie urzekł! 🙂
Po przeczytaniu, co to cudeńko ma wewnątrz – zakochałam się jeszcze bardziej! 🙂
Faktycznie łąka 😮 piękne <3
Rewelacyjnie się prezentuje, podejrzewam, że w smaku również jest pyszna 🙂
Aż słoneczko wyszło za oknem 😀 W środku nawet prezentuje się jeszcze piękniej! 😀
Ślicznie:)tak lekko wygląda to ciasto i tak pięknie,że żal byłoby mi je zjeść:)
Łąka do jedzenia:)
Boskie! Uwielbiam takie przyrodnicze klimaty na talerzu (:
Kiedyś robiłam ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone – obłęd. Ale wersja szarlotki ? Wygląda i brzmi niesamowicie smacznie ♥
Ale apetycznie wygląda 🙂 sama z chęcią takie wiosenne ciasto przygotuje by dodać sobie jak i bliskim otuchy jeszcze w te mroźne dni 🙂
Bardzo się cieszę, że się spodobało 🙂