Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować 🙂

Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek użyłam ksylitolu i niewielkiej ilości ekstraktu ze stewii (można wykorzystać sam cukier brzozowy).

Ciasteczka są bardzo smaczne i… Pieczone prosto z serca i z sercem. Takie, które poprawią humor nawet po najgorszym dniu, kiedy nic się nie układa. Odrobina zdrowej słodyczy, aby wiosna zawitała na dobre, przede wszystkim dla mojej Mamy 🙂

Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

220 g mąki orkiszowej razowej

80 g ksylitolu

1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku

50 g masła

60 g oleju kokosowego

1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii

2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich

2 żółtka

4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)

domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka – jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane „pełne” ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.

Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

Udostępnij

21 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *