Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować 🙂
Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek użyłam ksylitolu i niewielkiej ilości ekstraktu ze stewii (można wykorzystać sam cukier brzozowy).
Ciasteczka są bardzo smaczne i… Pieczone prosto z serca i z sercem. Takie, które poprawią humor nawet po najgorszym dniu, kiedy nic się nie układa. Odrobina zdrowej słodyczy, aby wiosna zawitała na dobre, przede wszystkim dla mojej Mamy 🙂
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami
220 g mąki orkiszowej razowej
80 g ksylitolu
1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku
50 g masła
60 g oleju kokosowego
1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii
2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich
2 żółtka
4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)
domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka – jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane „pełne” ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.
chętnie bym się skusiła na kilka takich ciasteczek 🙂 wyglądają przepysznie 🙂
Wyglądają przeuroczo i bardzo wiosennie 🙂
Pięknie ci wyszły 😀
Piękne, radosne :-).
Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do herbatki 🙂
Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do herbatki 🙂
Ale fajnie wyglądają z tymi okienkami 😀 My jeszcze do nich musiałybyśmy mieć miskę budyniu i słoik powideł żeby sobie dokładać więcej 😀
Ale cuda:)
No nie, ale one są śliczne! Strasznie podobają mi się takie ciasteczka z ''okienkiem'' 🙂
Ale cudeńka 😀
Wyglądają wspaniale i bardzo profesjonalnie.. pycha!
Porywam kilka 😉
Ślicznoty 😉
Prezentują się wspaniale i na pewno są pyszne 🙂
Prezentują się wspaniale i na pewno są pyszne 🙂
Wyglądają po prostu przecudnie!!! , u mnie też dzisiaj ciasteczka orkiszowe, choć w nie tak eleganckiej wersji 🙂
Nie mam ochoty na nic słodkiego, ale takimi bym nie pogardziła. *,*
Cudowne ciasteczka! 🙂
Cudowne ciasteczka! 🙂
orkisz to bardzo wartościowa mąka. Ja codziennie jem chleb orkiszowy – rewelacja. Ciasteczka Ci wypadły fantastycznie!
Bułeczki orkiszowe w każdej postaci wychodzą pyszne. Przepis super. Idealne dal dorosłych i dzieciaków 🙂