Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować 🙂

Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek użyłam ksylitolu i niewielkiej ilości ekstraktu ze stewii (można wykorzystać sam cukier brzozowy).

Ciasteczka są bardzo smaczne i… Pieczone prosto z serca i z sercem. Takie, które poprawią humor nawet po najgorszym dniu, kiedy nic się nie układa. Odrobina zdrowej słodyczy, aby wiosna zawitała na dobre, przede wszystkim dla mojej Mamy 🙂

Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

220 g mąki orkiszowej razowej

80 g ksylitolu

1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku

50 g masła

60 g oleju kokosowego

1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii

2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich

2 żółtka

4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)

domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka – jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane “pełne” ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Przełożyć do pudełeczka i odczekać kilka godzin, aż zmiękną.

Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłamiWiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami

20 komentarzy

  1. chętnie bym się skusiła na kilka takich ciasteczek 🙂 wyglądają przepysznie 🙂

  2. Wyglądają przeuroczo i bardzo wiosennie 🙂

  3. Piękne, radosne :-).

  4. Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do herbatki 🙂

  5. Wspaniałe ciasteczka. Porywam kilka do herbatki 🙂

  6. Ale fajnie wyglądają z tymi okienkami 😀 My jeszcze do nich musiałybyśmy mieć miskę budyniu i słoik powideł żeby sobie dokładać więcej 😀

  7. No nie, ale one są śliczne! Strasznie podobają mi się takie ciasteczka z ''okienkiem'' 🙂

  8. Wyglądają wspaniale i bardzo profesjonalnie.. pycha!

  9. Prezentują się wspaniale i na pewno są pyszne 🙂

  10. Prezentują się wspaniale i na pewno są pyszne 🙂

  11. Wyglądają po prostu przecudnie!!! , u mnie też dzisiaj ciasteczka orkiszowe, choć w nie tak eleganckiej wersji 🙂

  12. Nie mam ochoty na nic słodkiego, ale takimi bym nie pogardziła. *,*

  13. Cudowne ciasteczka! 🙂

  14. Cudowne ciasteczka! 🙂

  15. orkisz to bardzo wartościowa mąka. Ja codziennie jem chleb orkiszowy – rewelacja. Ciasteczka Ci wypadły fantastycznie!

Leave a Reply