Proste ciasteczka słonecznikowe z 3 składników

Bardzo proste ciasteczka słonecznikowe, które składają się jedynie z 3 składników. Niemożliwe? A jednak 🙂

Na wykrawanie ciasteczek muszę mieć wenę. I czas oczywiście. Ale kiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: „a to z sezamem?” :D) i dość dobrze się je formuje. Ciasteczka słonecznikowe to kolejny przepis bezglutenowy, bez cukru. Myślę, że następnym razem zrobię eksperyment i upiekę podobne krakersy.

Ciasteczka słonecznikowe z 3 składników

 
Ciasteczka słonecznikowe bez cukru z 3 składników
 
Składniki
  • 250 g słonecznika
  • 2 jajka (1 żółtko i 1 całe)
  • słodzik: np. 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii i 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze albo zastąpić ksylitolem)

Jak zrobić ciasteczka słonecznikowe

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka słonecznikowe piec przez 12-15 minut.

Mała uwaga: na drugi dzień po upieczeniu ciasteczka stają się twarde, więc najlepiej nie zamykać ich szczelnie, lub, jeśli jest taka możliwość, zamknąć je w pojemniku z bardziej wilgotnymi ciasteczkami. Możliwe, że stało się tak dlatego, że pominęłam posmarowanie ciastek białkiem.

 
Ciastka słonecznikowe z 3 składników
Ciastka słonecznikowe bez cukru bezglutenowe

Udostępnij

20 komentarzy

  1. Ciasteczka idealne, proste szybkie i tylko z trzech składników, super zapisuje przepis i na pewno wypróbuje kiedy napadnie mnie ochota na coś słodkiego 🙂

  2. Jakiś czas temu miałam okres, że ciasteczka ze słonecznika piekłam cały czas! Co prawda robiłam je nieco inaczej, lecz w smaku na pewno były podobne. Jedne z najlepszych ciasteczek świata, kto nie jadł musi spróbować! 😀

  3. Ile wychodzi tej mąki po zmieleniu ? Ponieważ chciałabym wykorzystać już kupioną mąkę słonecznikową i nie wiem ile powinnam jej dodać 🙁

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *