Zdrowy tort urodzinowy bez cukru i masła – puszysty biszkopt z lekkim kremem

Dzisiaj chciałabym zaprezentować zdrowy tort urodzinowy bez cukru i masła 🙂

W domu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością.

Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort… I tak powstał ten deser, czyli zdrowy tort urodzinowy bez cukru i masła 😉

Okazja trochę nietypowa… Kocia część „redakcji” tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15. (tak, piętnaste!) 😉

Co prawda degustacja skończyła się u Milki jedynie czyszczeniem opakowania po serku, ale za to my mieliśmy coś dobrego do kawy 😀

Biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej i jaglanej, posłodziłam ksylitolem i erytrolem, a w masie jest cukier brzozowy i stewia. Najlepiej dosłodzić według uznania. Wierzch nie jest barwiony żadnym sztucznym barwnikiem – wykorzystałam sproszkowanego malinowego fruppa, a boki obsypałam ekspandowaną kaszą jaglaną. Pewnie brzmi to nieco kosmicznie, ale tak naprawdę nie ma tutaj niczego dziwnego 😉

Chcecie zobaczyć inne pomysły na ciasta urodzinowe? Sprawdźcie koniecznie dział torty 🙂

Zdrowy tort urodzinowy bez cukru i masła – puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym

Biszkopt:

5 jajek

1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/4 mąki jaglanej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami ksylitol i erytrol, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem.

Krem:

1 opakowanie serka mascarpone

1 opakowanie serka Bieluch naturalnego

1 opakowanie serka Bieluch lekkiego

1 opakowanie jogurtu greckiego bananowego Piątnica

1 łyżka ksylitolu

ekstrakt ze stewii w płynie

domowa konfitura truskawkowa (u mnie słodzona ksylitolem)

Do dekoracji:

1 batonik Frupp malinowy

ekspandowana kasza jaglana

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę, dodać serek Bieluch i dalej ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać jogurt i ucierać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała puszystości. Dosłodzić wedle uznania ekstraktem ze stewii.

Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączyć (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego z wodą). Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta.

Boki obsypać kaszą jaglaną. Batonik Frupp podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka, przesiać malinowy pyłek prosto na wierzch tortu, pokrywając całość.

Zdrowy tort urodzinowy bez cukru i masłaZdrowy tort urodzinowy bez cukru i masłaZdrowy tort urodzinowy bez cukru i masłaZdrowy tort urodzinowy bez cukru i masłaZdrowy tort urodzinowy bez cukru i masłaZdrowy tort urodzinowy bez cukru i masła

Podziel się

17 komentarzy

  1. Piękny Kiciuś ♥ Ciasto obłędne, aż mi się żal zrobiło że nie mogę glutenu ;( ale na szczęście mam biszkopt bezglutenowy więc przepis na krem się przyda! 🙂

    • Początkowo miało być na biszkopcie z mąką kokosową, ale zrobiłam bardziej "tradycyjnie" 🙂 Mam nadzieję, że przepis na krem się sprawdzi i u Ciebie 😉

  2. Nie jestem łasuchem, ale takie zdrowe słodkości to bym chętnie jadła, cudnie wygląda ten torcik *.* A takie biszkoptowe z lekkimi kremami jeszcze tak lato na myśl przywodzą 🙂

  3. Czy do biszkoptu daje się pół szklanki ksylitolu i pół szklanki erytrolu (łącznie jedna szklanka), czy pół jednej lub drugiej?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *