Zielone szparagi gotowane na parze z jajkiem
obiady | wytrawnie

Zielone szparagi gotowane na parze z jajkiem

21 maja 2016

Sezon na szparagi w pełni, co bardzo mnie cieszy, bo czekam na niego cały rok i zawsze żałuję, że tak szybko się kończy. Najbardziej lubię te zielone – nie wymagają obierania i dużo bardziej mi smakują. Zazwyczaj przyrządzam je bardzo prosto i bez zbędnych dodatków, tak, by zachować ich naturalny smak. Najczęściej w sezonie na te warzywa przygotowuję zielone szparagi w parowarze. Wystarczy gotować na parze około 15-20 minut i zdrowy dodatek gotowy 🙂 Ugotowane na parze zielone szparagi tak szybko się nie rozgotują i zachowają więcej witamin.

Ta propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa 😉

Zielone szparagi gotowane na parze z jajkiem, ziemniakami i batatami

2 porcje

pęczek zielonych szparagów

5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości

1 duży batat

ekologiczne jajka

olej kokosowy

sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku.

 Zielone szparagi gotowane na parze z jajkiemZielone szparagi gotowane na parze z jajkiemZielone szparagi gotowane na parze z jajkiemZielone szparagi gotowane na parze z jajkiem

Komentarze

  1. Jeszcze nie jadłam w tym roku szparagów, a ich smak uwielbiam. Ziemniaki i jajka to zawsze dobre połączenie , do tego jeszcze słodycz batatów. To musi być smaczne 🙂

  2. Szparagi to ostatnio mogę kilogramami pożerać, uwielbiam <3 A z zestawieniu z batatami muszą cudnie wypadać! Świetny pomysł na obiad 🙂

  3. A ja nie przepadam za szparagami, ale i tak sądzę, że lepiej mi podchodzą te zielone niż te białe. Zmuszam się, żeby je zjeść, bo to jednak jakieś urozmaicenie mojej diety, do czego bardzo dążę!
    Ostatnio polubiłam jednak jajka sadzone!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *