Sezon na szparagi w pełni, co bardzo mnie cieszy, bo czekam na niego cały rok i zawsze żałuję, że tak szybko się kończy. Najbardziej lubię te zielone – nie wymagają obierania i dużo bardziej mi smakują. Zazwyczaj przyrządzam je bardzo prosto i bez zbędnych dodatków, tak, by zachować ich naturalny smak. Najczęściej w sezonie na te warzywa przygotowuję zielone szparagi w parowarze. Wystarczy gotować na parze około 15-20 minut i zdrowy dodatek gotowy 🙂 Ugotowane na parze zielone szparagi tak szybko się nie rozgotują i zachowają więcej witamin.
Ta propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa 😉
Zielone szparagi gotowane na parze z jajkiem, ziemniakami i batatami
2 porcje
pęczek zielonych szparagów
5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości
1 duży batat
ekologiczne jajka
olej kokosowy
sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku.
Same pyszności, a jajo mistrzowskie 😉
Szparagi i jajko to świetny zawsze sprawdzający sie duet!
Uwielbiam takie dania, mogłabym jeść szparagi z jajkiem codziennie 🙂
Ładnie wszystko podałaś 😉
My za to za szparagami nie przepadamy ale jajeczka to byśmy chętnie zjadły 😀
Wszystko świetnie do siebie pasuje 🙂
Wszystko świetnie do siebie pasuje 🙂
Takie cuda to ja mogę jeść codziennie 😀
Jeszcze nie jadłam w tym roku szparagów, a ich smak uwielbiam. Ziemniaki i jajka to zawsze dobre połączenie , do tego jeszcze słodycz batatów. To musi być smaczne 🙂
Idealne weekendowe śniadanie! 🙂 Też robię jajka w ten sposób, bo nienawidzę płynnego białka 🙂
Tyle kolorów *.* aż poczułam ten zapach smażonych jajek 😉
Uwielbiam takie połączenie! W dodatku pysznie się prezentuje 🙂
Szparagi to ostatnio mogę kilogramami pożerać, uwielbiam <3 A z zestawieniu z batatami muszą cudnie wypadać! Świetny pomysł na obiad 🙂
Idealny wiosenny obiad:)
Coś mało tych ziemniaczków.
Szparagów jeszcze nigdy nie jadłam…
A ja nie przepadam za szparagami, ale i tak sądzę, że lepiej mi podchodzą te zielone niż te białe. Zmuszam się, żeby je zjeść, bo to jednak jakieś urozmaicenie mojej diety, do czego bardzo dążę!
Ostatnio polubiłam jednak jajka sadzone!
Szparagi to jest to. A bataty muszę mieć z papryką ostrą – wówczas ten smak jest dla mnie suuuper!
super obiadek 🙂