Chociaż truskawki już dość trudno znaleźć w sprzedaży, jeszcze można na nie trafić na targach. U mnie trochę archiwalny przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane, bo ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda 😉
Jest to zdrowsza i lżejsza wersja drożdżówki z mąką orkiszową pełnoziarnistą i mąką jaglaną, a ciasto pięknie rośnie i jest przepyszne z orzechową i chrupiącą kruszonką bez cukru 🙂
Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać 🙂
Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane
Ciasto:
500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki jaglanej
4 dag świeżych drożdży
50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym)
300ml+3 łyżki mleka
50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier jest pożywką dla drożdży)
laska wanilii (można pominąć)
2 jajka
łyżeczka soli
Mąkę przesiać, dodać nasiona wanilii. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części.
Kruszonka:
1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej
4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego
3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii
20 g masła
20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej – wszystko zależy od konsystencji)
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z pozostałymi porcjami ciasta.
Taka zdrowa wersja, super ciasto.
Pysznie wymyślone 😀 oj jadłabym 🙂 no i te śliczne zdjęcia *.*
Wyglada bardzo zdrowo 😉
Ja w tym roku w ogóle truskawek nie pojadłam i jest mi z tego powodu strasznie przykro 🙁 Pogoda nie ta i zamiast truskawek to u mnie można było tylko dostać pognite sztuki i jedną wielką zupę :/
Uwielbiamy smak mąki orkiszowej!! To ciasto musiało być genialne 😀
Szkoda że sezon na truskawki się kończy, ale chętnie spróbuję z innymi owocami. Ciekawe czy banan pasowałby do rabarbaru – nie mam z nim jeszcze zbytnio doświadczenia 🙂
poproszę o duży kawałek:)
Teraz na topie agrest, myślę, że z nim także byłoby pyszne 🙂
Pozdrawiam!
Bardzo zdrowa wersja tradycyjnej drożdżówki, extra pomysł