Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane
ciasta | wegetariańskie

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane

11 lipca 2016

Chociaż truskawki już dość trudno znaleźć w sprzedaży, jeszcze można na nie trafić na targach. U mnie trochę archiwalny przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane, bo ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda 😉

Jest to zdrowsza i lżejsza wersja drożdżówki z mąką orkiszową pełnoziarnistą i mąką jaglaną, a ciasto pięknie rośnie i jest przepyszne z orzechową i chrupiącą kruszonką bez cukru 🙂

Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać 🙂

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane

Ciasto:

500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g mąki jaglanej

4 dag świeżych drożdży

50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym)

300ml+3 łyżki mleka

50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier jest pożywką dla drożdży)

laska wanilii (można pominąć)

2 jajka

łyżeczka soli

Mąkę przesiać, dodać nasiona wanilii. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części.

Kruszonka:

1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej

4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich

1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego

3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)

1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii

20 g masła

20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej – wszystko zależy od konsystencji)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z pozostałymi porcjami ciasta.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglaneCiasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglaneCiasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglaneCiasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem orkiszowo-jaglane

Przepis dodaję do akcji Letnie Owoce 2
Letnie owoce 2

Komentarze

  1. Ja w tym roku w ogóle truskawek nie pojadłam i jest mi z tego powodu strasznie przykro 🙁 Pogoda nie ta i zamiast truskawek to u mnie można było tylko dostać pognite sztuki i jedną wielką zupę :/

  2. Szkoda że sezon na truskawki się kończy, ale chętnie spróbuję z innymi owocami. Ciekawe czy banan pasowałby do rabarbaru – nie mam z nim jeszcze zbytnio doświadczenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *