Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni

Tak jak bez truskawek i jagód nie wyobrażam sobie lata, tak nie wyobrażam go sobie też bez bobu i fasolki szparagowej 🙂

Najlepsza jest ta zielona, z żółtą niestety różnie bywa, bo częściej trafiałam na taką przerośniętą z twardymi włóknami i trochę się zniechęciłam. Dawniej oczywiście fasolka królowała w postaci zapiekanej z bułką tartą i ogromem masła, ale w ostatnich latach polubiłam najprostszą postać – gotowaną na parze bez dodatków albo lekko oprószoną solą, a teraz najczęściej przygotowuję fasolkę szparagową z olejem kokosowym i pestkami dyni.

W tym roku skusiłam się dodatkowo na zieloną wersję mamuta, bo chciałam jej spróbować 😉 Tym razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne, zdrowe i proste połączenie 🙂

Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni

fasolka szparagowa (u mnie mieszanka zwykłej i mamuciej)

olej kokosowy nierafinowany (virgin)

prażone pestki dyni (polecam te z Lidla)

sól do smaku

Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej miękkości, około 15-20 minut w zależności od upodobań. Odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i polać olejem kokosowym (ok. 1 łyżeczka), posypać pokruszonymi pestkami dyni, doprawić solą do smaku.

Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyniFasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyniFasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni

 

Podziel się

12 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *