Kokosowo-daktylowe kulki bez cukru, czyli zdrowe pralinki

Takie kokosowo-daktylowe kulki bez cukru zrobiłam jako dodatek do prezentu. Są bardzo proste, zrobione z kilku składników, mimo braku cukru te zdrowe pralinki są bardzo słodkie – to przez dodatek daktyli 🙂

Po zakupie mąki kokosowej zaczęłam wykorzystywać ją na wiele sposobów, tym razem jest to wersja raw, czyli na surowo. Dodałam też ekspandowane ziarna amarantusa, by dodać kulkom nieco lekkości. Nie są to może słynne fit „kulki mocy”, ale na pewno wam zasmakują 😉

Przepis jest bezglutenowy i wegański, a gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce.

Kokosowo-daktylowe kulki bez cukru, czyli zdrowe pralinki

150 g daktyli bez pestek

3 łyżki ekspandowanego amarantusa (poppingu)

3 łyżki mąki kokosowej

wiórki kokosowe (niesiarkowane) i mąka kokosowa do obtoczenia

Daktyle zalać wrzątkiem, i odcedzić, zostawiając jedynie trochę wody do łatwiejszego blendowania. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zblendować na gładką masę. Dodać popping z amarantusa i mąkę kokosową, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut. Formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach i mące.

Kokosowo-daktylowe kulki bez cukruKokosowo-daktylowe kulki bez cukruKokosowo-daktylowe kulki bez cukru

Przepis dodaję do akcji Desery Fit
Desery FIT

Udostępnij

19 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *