Takie danie od jakiegoś czasu za mną chodziło, bo próbowałam już kotletów z soczewicy, ale w wersji z patelni. Pomysłu na obiad akurat nie było, była za to puszka cieciorki, którą wykorzystałam w 100%, ale o tym będzie wkrótce 😀
Pieczone kotleciki z ciecierzycy wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze… Prosty i dość szybki obiad z piekarnika. Może kiedyś skuszę się jeszcze na zrobienie wersji wegańskiej 🙂
Pieczone kotleciki z ciecierzycy – prosty i szybki obiad z piekarnika
Składniki na 8 sztuk
puszka ciecierzycy
jedno jajko
ząbek czosnku
1 mała cebulka
duża szczypta soli
szczypta białego pieprzu
mieszanka ziół (u mnie zioła do sałatek Kamis)
pół łyżki oliwy
2 łyżki otrębów owsianych
Jak przygotować kotleciki z ciecierzycy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni
Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem – masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, sól, pieprz i oliwę. Na koniec wymieszać wszystko i jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka dodać pół łyżki bułki tartej (otręby).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformować burgery (z puszki ciecierzycy wyszło 6 średnich kotletów). Piec około 20 minut (grzanie góra-dół). Jeśli chcemy je trochę przypiec, można je jeszcze zostawić w piekarniku przez 5 min.
Mmm… to kotlety w sam raz dla mnie!
bardzo ciekawy przepis:)
Super przepis w sam raz na poniedziałkowy obiad 😀
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Wyglądają pysznie, z chęcią bym takie zjadła 🙂
Zdecydowanie obiad w sam raz dla nas 😀 Musimy spróbować kiedyś i Twojego przepisu na kotleciki 🙂
Ciecierzyca to bardzo uniwersalny produkt 😉 Kotleciki wyglądają pysznie 😉
Przemawia do mnie przede wszystkim fakt, że są pieczone 🙂
Szkoda, że z jajkiem – muszę je zweganizować 😀
Ja do takich obowiązkowo jeszcze curry dodaję 🙂 Uwielbiam z ciecierzycy <3 Pięknie Twoje wyglądają, a z batatami to musiało bajecznie smakować <3
Jud rewelacyjne danie z niewielką ilością tłuszczu.
Ale fajne! Już od jakiegoś czasu się zabieram za cieciorkowe kotleciki.