Pieczone kotleciki z ciecierzycy – prosty i szybki obiad z piekarnika

Takie danie od jakiegoś czasu za mną chodziło, bo próbowałam już kotletów z soczewicy, ale w wersji z patelni. Pomysłu na obiad akurat nie było, była za to puszka cieciorki, którą wykorzystałam w 100%, ale o tym będzie wkrótce 😀

Pieczone kotleciki z ciecierzycy wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze… Prosty i dość szybki obiad z piekarnika. Może kiedyś skuszę się jeszcze na zrobienie wersji wegańskiej 🙂

Pieczone kotleciki z ciecierzycy – prosty i szybki obiad z piekarnika

Składniki na 8 sztuk

puszka ciecierzycy

jedno jajko

ząbek czosnku

1 mała cebulka

duża szczypta soli

szczypta białego pieprzu

mieszanka ziół (u mnie zioła do sałatek Kamis)

pół łyżki oliwy

2 łyżki otrębów owsianych

Jak przygotować kotleciki z ciecierzycy

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni
Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem – masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, sól, pieprz i oliwę. Na koniec wymieszać wszystko i jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka dodać pół łyżki bułki tartej (otręby).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformować burgery (z puszki ciecierzycy wyszło 6 średnich kotletów). Piec około 20 minut (grzanie góra-dół). Jeśli chcemy je trochę przypiec, można je jeszcze zostawić w piekarniku przez 5 min.

źródło przepisu

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Podziel się

11 komentarzy

  1. Ja do takich obowiązkowo jeszcze curry dodaję 🙂 Uwielbiam z ciecierzycy <3 Pięknie Twoje wyglądają, a z batatami to musiało bajecznie smakować <3

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *