Sezon jagodowy w pełni, a po liczbie sprzedawców można uznać, że w lasach jest ich dość dużo. Najlepsze oczywiście świeże jedzone na surowo, ale postanowiłam część z nich wykorzystać do ciasta.
Przepis na proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami okazał się szybki, a mimo dość „ciężkiego” składu (pełne ziarno, płatki) ładnie wyrosło.
Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto jagodowe wyszło i tak bardzo słodkie, pyszne i sycące, a do tego zdrowe 🙂
Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru brzozowego
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki delikatnej oliwy
1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego
dodatkowo: jagody, około 1/2-3/4 szklanki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)
Przepis dodaję do akcji Letnie Owoce 2
Wszystko co najsmaczniejsze w jednym wypieku! 🙂
Jagody z kokosem to musi być super smak 😀 Koniecznie do wypróbowania 😀
Ja kocham zestawienie jagód z kokosem! To zdecydowanie jedno z najlepszych combo 🙂
Wspaniałe ciacho, pysznie wygląda 🙂
wpadam na kawałek:)
Uwielbiam jagody w zestawieniu z kokosem 🙂 Jutro koniecznie muszę kupić nowy zapas 🙂
Uwielbiam jagody w zestawieniu z kokosem 🙂 Jutro koniecznie muszę kupić nowy zapas 🙂
Z jagódkami…. wspaniałe 😉
Pyszne ciacho! 🙂
Codziennie muszę zjeść coś z jagodami, w tym roku u mnie królują:)