Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru)

Sezon jagodowy w pełni, a po liczbie sprzedawców można uznać, że w lasach jest ich dość dużo. Najlepsze oczywiście świeże jedzone na surowo, ale postanowiłam część z nich wykorzystać do ciasta.

Przepis na proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami okazał się szybki, a mimo dość „ciężkiego” składu (pełne ziarno, płatki) ładnie wyrosło.

Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto jagodowe wyszło i tak bardzo słodkie, pyszne i sycące, a do tego zdrowe 🙂

Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru)

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki cukru brzozowego

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki delikatnej oliwy

1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego

dodatkowo: jagody, około 1/2-3/4 szklanki

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać.

Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)

źródło przepisu

Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodamiProste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodamiProste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami

Przepis dodaję do akcji Letnie Owoce 2
Letnie owoce 2

 

Udostępnij

10 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *