Aquafaba. No właśnie. Nie wiedziałam, że coś tak prostego może mieć tak ciekawą nazwę. Aquafaba to po prostu woda pozostała po odsączeniu cieciorki. Już kiedyś widziałam tworzone na jej bazie bezy, ale za nimi nie przepadam. Poszukałam tym razem czegoś innego i zrobiłam wegański pełnoziarnisty biszkopt. I wyszukałam wegański biszkopt. Ucieszyłam się jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że przepis jest bez cukru. Nie pozostało nic innego, jak tylko wypróbować wegański biszkopt pełnoziarnisty bez cukru i jajek, na aquafabie 😉
Jeśli kiedyś wykorzystacie cieciorkę z puszki, możecie z aquafaby przygotować wegańskie ciasto. U mnie woda była z jednej puszki, więc powstał niezbyt wysoki biszkopt (piekłam na tortownicy 24 cm), który wykorzystałam jako spód.
Możliwe, że nie będzie wszystkim smakował, ale według mnie jest całkiem smaczny (może to tylko moje wrażenie, ale wyczuwam lekko maślany smak). Do tego dodam ciekawe doświadczenie przy przygotowywaniu ciasta. Można poczuć się jak magik – ze zwykłej wody po cieciorce mamy puszystą pianę 😉
Wegański biszkopt pełnoziarnisty – bez jajek, bez cukru, na aquafabie
Składniki na tortownicę 24 cm
woda z jednej puszki cieciorki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4,5 łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżki soku z cytryny
Wodę z puszki miksujemy do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodajemy po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu aż piana bedzie sztywna (miksowanie powinno zająć ok. 15 minut). Naczynie z pianą podnosimy „do góry nogami” nad głowę, jeśli zawartość nie spadnie nam na włosy, ubijanie możemy uznać za zakończone 😉 Mąkę przesiewamy do ciasta w czterech partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i proszek, mieszamy (nie miksujemy). Pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Jest idealny! Niedługo będę robić tort na moje urodziny więc chyba wykorzystam 🙂
Bardzo ciekawy przepis na biszkopt, spróbowałabym jak smakuje z chęcią 🙂
Bardzo ciekawy przepis na biszkopt, spróbowałabym jak smakuje z chęcią 🙂
Przepis bardzo ciekawy 🙂
Z wody z cieciorki planuję zrobić bezy, ale jakoś nie mogę się zebrać :p
Przepis bardzo ciekawy 🙂
Z wody z cieciorki planuję zrobić bezy, ale jakoś nie mogę się zebrać :p
ciekawi mnnie smak:)
Biszkopt fajnie wygląda chociaż my puszkowej ciecierzycy raczej nie używamy 😉 Ciekawe czy z takiej zwykłej wody po gotowaniu ciecierzycy też wyjdzie 😉
świetny pomysł na wegański biszkopt :):)
Jaka długa i mądra (?) nazwa! Pomysł naprawdę świetny, a z chęcią zjadłabym sam biszkopt. Naprawdę. 😛
Muszę koniecznie wypróbować! Świetny pomysł!
Ciekawy przepis, muszę się z nim kiedyś zmierzyć 😀
Zgadzam się z poprzednikami, wykorzystałaś bardzo ciekawe produkty do tego biszkoptu. Myślę, że na pierwszy raz to spróbuję wykorzystać wodę z cieciorki do bezów, bo z pewnością jest to przepis łatwiejszy, a biszkopt nie wychodzi mi za dobry!
[…] że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby, a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym […]