Wegański biszkopt pełnoziarnisty – bez jajek, bez cukru, na aquafabie

Aquafaba. No właśnie. Nie wiedziałam, że coś tak prostego może mieć tak ciekawą nazwę. Aquafaba to po prostu woda pozostała po odsączeniu cieciorki. Już kiedyś widziałam tworzone na jej bazie bezy, ale za nimi nie przepadam. Poszukałam tym razem czegoś innego i zrobiłam wegański pełnoziarnisty biszkopt. I wyszukałam wegański biszkopt. Ucieszyłam się jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że przepis jest bez cukru. Nie pozostało nic innego, jak tylko wypróbować wegański biszkopt pełnoziarnisty bez cukru i jajek, na aquafabie 😉

Jeśli kiedyś wykorzystacie cieciorkę z puszki, możecie z aquafaby przygotować wegańskie ciasto. U mnie woda była z jednej puszki, więc powstał niezbyt wysoki biszkopt (piekłam na tortownicy 24 cm), który wykorzystałam jako spód.

Możliwe, że nie będzie wszystkim smakował, ale według mnie jest całkiem smaczny (może to tylko moje wrażenie, ale wyczuwam lekko maślany smak). Do tego dodam ciekawe doświadczenie przy przygotowywaniu ciasta. Można poczuć się jak magik – ze zwykłej wody po cieciorce mamy puszystą pianę 😉

Wegański biszkopt pełnoziarnisty – bez jajek, bez cukru, na aquafabie

Składniki na tortownicę 24 cm

woda z jednej puszki cieciorki

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4,5 łyżki ksylitolu

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżki soku z cytryny

Wodę z puszki miksujemy do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodajemy po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu aż piana bedzie sztywna (miksowanie powinno zająć ok. 15 minut). Naczynie z pianą podnosimy „do góry nogami” nad głowę, jeśli zawartość nie spadnie nam na włosy, ubijanie możemy uznać za zakończone 😉 Mąkę przesiewamy do ciasta w czterech partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i proszek, mieszamy (nie miksujemy). Pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

inspiracja

Wegański pełnoziarnisty biszkopt bez cukru na aquafabieWegański pełnoziarnisty biszkopt bez cukru na aquafabie

Podziel się

13 komentarzy

  1. Zgadzam się z poprzednikami, wykorzystałaś bardzo ciekawe produkty do tego biszkoptu. Myślę, że na pierwszy raz to spróbuję wykorzystać wodę z cieciorki do bezów, bo z pewnością jest to przepis łatwiejszy, a biszkopt nie wychodzi mi za dobry!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *