Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto – tym razem biszkopt kokosowy z lekkim kremem i tymi pysznymi letnimi owocami 😉
Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam bezglutenowy biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim, dietetycznym kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki – bez cukru, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami 🙂 Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały i przepyszny! 🙂
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami
tortownica 24 cm
Składniki na 2 blaty:
8 jajek
8 łyżek ksylitolu
80 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach.
Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności.
Krem:
250 g serka mascarpone
2 opakowania naturalnego serka Apetina
150 g gęstego jogurtu
5 łyżek ksylitolu (lub do smaku)
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżeczki inuliny
2 listki żelatyny
łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów
150-200 g jagód leśnych
Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.
Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić boki i wyłożyć umyte i osuszone jagody. Tort umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę.
Tak delikatnie owocowo i kokosowo! <3 Dokładnie nasze smaki 😀
Krem nie w moim guście, ale całość wygląda cudownie 😉
Na jagodach w tym roku nie byłam, ale często kupuję na bazarku 😉
Wspaniałe wygląda i pewnie też tak smakuje. 😊
Wygląda tak lekko i przyjemnie :>
Takie lekkie, kremowe, rozpływajace się w ustach 😉
wygląda pięnie! kusi żeby spróbować
wygląda pięnie! kusi żeby spróbować
Wyglada ślicznie! Załapię się na kawałek? 🙂
Coś czuję, że skorzystam dziś z tego przepisu 🙂