Biszkopt kokosowy z lekkim kremem
ciasta

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami

7 sierpnia 2016

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto – tym razem biszkopt kokosowy z lekkim kremem i tymi pysznymi letnimi owocami 😉

Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam bezglutenowy biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim, dietetycznym kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki –  bez cukru, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami 🙂 Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały i przepyszny! 🙂

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami

tortownica 24 cm

Składniki na 2 blaty:

8 jajek

8 łyżek ksylitolu

80 g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach.

Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności.

Krem:

250 g serka mascarpone

2 opakowania naturalnego serka Apetina

150 g gęstego jogurtu

5 łyżek ksylitolu (lub do smaku)

ziarenka z 1 laski wanilii

3 łyżeczki inuliny

2 listki żelatyny

łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów

150-200 g jagód leśnych

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.

Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić boki i wyłożyć umyte i osuszone jagody. Tort umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę.

Biszkopt kokosowy z lekkim krememBiszkopt kokosowy z lekkim krememBiszkopt kokosowy z lekkim krememBiszkopt kokosowy z lekkim kremem

Przepis dodaję do akcji Z Apetiną Twoja kuchnia ma to coś

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *