ciasta

Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem

19 sierpnia 2016
Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako “posypkę”, ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim włosom :P). Len jest stałym elementem w moich chlebowych wypiekach, więc postanowiłam właśnie tak wykorzystać mieszankę i muszę przyznać, że taka kromka z nasionami konopi jest bardzo smaczna. One same przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek 🙂
Chleb żytni razowy z ziarnami konopi
375 g aktywnego, żytniego zakwasu
350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000
200 g mąki otrębów żytnich
0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki ziaren słonecznika 
4 łyżki mieszanki otrębów lnianych z nasionami konopi (Melvit)
0,5 łyżki miodu
275 g ciepłej wody (lub trochę więcej)
Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. 
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. 
Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni).
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin).
Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *