W ramach domowej piekarni dziś chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie – bardzo dobry, chrupiący i „konkretny”.
Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki.
W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe 😉
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie
Składniki na zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej)
200 g mąki żytniej razowej
200 ml letniej wody
Składniki na ciasto
520 g mąki żytniej razowej
120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni)
100 g otrębów żytnich
30 g sezamu
350 ml letniej wody
3/4 łyżki soli himalajskiej
olej kokosowy do wysmarowania foremki
Dzień przed pieczeniem
Zakwas zmieszać z mąką i letnią wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstawić na noc w ciepłe miejsce, aby przefermentował.
Dzień pieczenia – przygotowanie chleba
Otręby wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawić do przestudzenia na 15 minut. Mąkę zmieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika, solą i sezamem. Dodać także otręby z wodą, w której się moczyły.
Ciasto wyrabiać za pomocą miksera – w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie. Długą keksówkę (lub dwie mniejsze) wysmarować olejem kokosowym (ja wyłożyłam foremki papierem do pieczenia i posmarowałam lekko olejem, po upieczeniu łatwiej jest wyjąć chleb). Przełożyć przygotowane ciasto, by sięgało do trzech czwartych wysokości. Wierzch ciasta wyrównać łyżką. Przykryć ściereczką, a następnie odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Chleb piec w temperaturze 200 stopni godzinę lub nieco dłużej (w oryginale: 20 minut w 240 stopniach, później 30 minut w 200 stopniach i ostatnie 15 minut w 180 stopniach). Na koniec upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia (ja wyjmuję od razu z foremki i zdejmuję papier).
Oryginalny przepis jest autorstwa Konrada Gacy
Zdecydowanie już taką jedną kanapką można się nim najeść 🙂 Konkretny chleb na konkretne śniadanie 😀
Cudowny domowy chlebek!
Jeny jaki piękny chleb <3 Wygląda 100 razy lepiej niż niektóre z piekarni! Ach kiedyś i ja w końcu mam nadzieję taki upiekę, cudo 🙂
Uwielbiam żytni chleb i chętnie zjadłabym teraz kanapkę z nim w roli głównej 🙂
Mniam mniam mniam, domowe chlebki są najlepsze! 🙂
Mniam mniam mniam, domowe chlebki są najlepsze! 🙂
Musi być boski w smaku! 🙂
Cudowny 🙂
pychotka:D bym kanapki robiła w dzięń i w noc:D obserwuję:)
domowy chleb smakuje najlepiej!
pysznie wygląda:)
Chleb prezentuje się obłędnie ;D
ile wody 350 czy 850? ta czcionka jakas nieczytelna
Dzięki za przepis,chlebek super,dziś piekę już kolejny raz, smakuje wybornie.
Bardzo się cieszę 🙂