Domowy ketchup słodzony miodem

Dzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem domowy ketchup słodzony miodem.

Jest z nim trochę pracy, ale warto dla efektu końcowego 😉 Porcja nie wyszła mi zbyt duża, bo z 2 kg pomidorów (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja „biedronkowa” ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej papryki. Zachęcam do wypróbowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie 🙂

Sprawdź więcej pomysłów na pomidory

Domowy ketchup słodzony miodem z octem z czerwonego wina

Domowy ketchup słodzony miodem z octem z czerwonego wina

Składniki na ketchup

1 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów odmiany Lima przed obraniem, których później nie ważyłam)

160 g słodkiej, czerwonej papryki

130 g czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

80 g octu z czerwonego wina

szczypta gałki muszkatołowej

10 nasion gorczycy

1 liść laurowy

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki

1 łyżeczka soli

40 g płynnego miodu akacjowego

Jak przygotować domowy ketchup

Warzywa pokroić w części, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 50 g octu z czerwonego wina. Postawić składniki na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Następnie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików. Słoiki pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Podziel się

12 komentarzy

Skomentuj