Dzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem domowy ketchup słodzony miodem.
Jest z nim trochę pracy, ale warto dla efektu końcowego 😉 Porcja nie wyszła mi zbyt duża, bo z 2 kg pomidorów (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja „biedronkowa” ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej papryki. Zachęcam do wypróbowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie 🙂
Sprawdź więcej pomysłów na pomidory
Domowy ketchup słodzony miodem z octem z czerwonego wina
Składniki na ketchup
1 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów odmiany Lima przed obraniem, których później nie ważyłam)
160 g słodkiej, czerwonej papryki
130 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
80 g octu z czerwonego wina
szczypta gałki muszkatołowej
10 nasion gorczycy
1 liść laurowy
10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki
1 łyżeczka soli
40 g płynnego miodu akacjowego
Jak przygotować domowy ketchup
Warzywa pokroić w części, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 50 g octu z czerwonego wina. Postawić składniki na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Następnie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików. Słoiki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
zazwyczaj robię keczup z cukinii lub dyni i nie kupuję już sklepowego 🙂 twój przepis pracochłonny ale zdecydowanie wart zachodu 🙂
Nie ma jak domowy keczup 🙂
Dzięki za kolejny świetny przepis w akcji 🙂
Piękny kolorek 😉
Nie ma nic lepszego niż domowy ketchup! Twój jest nietypowy i koniecznie muszę go spróbować! 🙂
Nie ma to jak domowy 🙂
muszę wypróbować, póki u Babci są jeszcze pomidory 🙂 pozdrawiam!
o jak pysznie i zdrowo:)
Domowy ketchup musi być boski 🙂
Uwielbiam keczupy domowej ropboty
Super przepis – koniecznie muszę spróbować!
Super przepis! Wszystko co domowej roboty jest super!
Taki domowy to byśmy mogły jeść bez wyrzutów sumienia 🙂