bezglutenowe | przetwory | wegetariańskie | wytrawnie

Domowy ketchup z octem z czerwonego wina słodzony miodem

30 sierpnia 2016
Dzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem ketchup w domowej wersji. Jest z nim trochę pracy, ale warto dla efektu końcowego 😉 Porcja nie wyszła mi zbyt duża, bo z 2 kg pomidorów (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja “biedronkowa” ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej papryki. Zachęcam do wypróbowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie 🙂
Domowy ketchup z octem z czerwonego wina słodzony miodem
1 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów przed obraniem, których później nie ważyłam)
160 g słodkiej, czerwonej papryki
130 g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
80 g octu z czerwonego wina
szczypta gałki muszkatołowej
10 nasion gorczycy
10 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki
1 łyżeczka soli
40 g płynnego miodu akacjowego

Warzywa pokroić w części, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 50 g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna.Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *