bezglutenowe | przetwory | wegetaria艅skie | wytrawnie

Domowy ketchup z octem z czerwonego wina s艂odzony miodem

30 sierpnia 2016
Dzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem ketchup w domowej wersji. Jest z nim troch臋 pracy, ale warto dla efektu ko艅cowego 馃槈 Porcja nie wysz艂a mi zbyt du偶a, bo z 2 kg pomidor贸w (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzyma艂am 3 s艂oiczki po ketchupie (Develey lub wersja “biedronkowa” ;)). Wychodzi naprawd臋 smaczny, a w dodatku ma pi臋kny, g艂臋boki kolor dzi臋ki dodatkowi czerwonej papryki. Zach臋cam do wypr贸bowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie 馃檪
Domowy ketchup z octem z czerwonego wina s艂odzony miodem
1 kg dojrza艂ych pomidor贸w obranych ze sk贸rki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzy艂am 2 kg pomidor贸w przed obraniem, kt贸rych p贸藕niej nie wa偶y艂am)
160 g s艂odkiej, czerwonej papryki
130 g czerwonej cebuli
2 z膮bki czosnku
80 g octu z czerwonego wina
szczypta ga艂ki muszkato艂owej
10 nasion gorczycy
10 ziarenek pieprzu
1 li艣膰 laurowy
1 艂y偶eczka suszonej, ostrej papryki
1 艂y偶eczka soli
40 g p艂ynnego miodu akacjowego

Warzywa pokroi膰 w cz臋艣ci, umie艣ci膰 w garnku z grubym dnem i doda膰 50 g octu z czerwonego wina, postawi膰 na ogniu i gotowa膰 oko艂o 60 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c, by warzywa nie przywar艂y do dna.Po tym czasie doda膰 przyprawy, mi贸d i pozosta艂y ocet, gotowa膰 jeszcze 30 minut 鈥 mieszaj膮c co jaki艣 czas. Po tym czasie zmiksowa膰 ca艂o艣膰 na g臋st膮 pulp臋 i prze艂o偶y膰 gor膮c膮 mas臋 do zakr臋canych s艂oik贸w, postawi膰 je do g贸ry dnem i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.

Przepis dodaj臋 do akcji Pora na pomidora

Komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *