bezglutenowe | wegetaria艅skie | wytrawnie

Domowy ketchup z octem z czerwonego wina s艂odzony miodem

30 sierpnia 2016

12 komentarzy
Dzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem ketchup w domowej wersji. Jest z nim troch臋 pracy, ale warto dla efektu ko艅cowego 馃槈 Porcja nie wysz艂a mi zbyt du偶a, bo z 2 kg pomidor贸w (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzyma艂am 3 s艂oiczki po ketchupie (Develey lub wersja “biedronkowa” ;)). Wychodzi naprawd臋 smaczny, a w dodatku ma pi臋kny, g艂臋boki kolor dzi臋ki dodatkowi czerwonej papryki. Zach臋cam do wypr贸bowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie 馃檪
Domowy ketchup z octem z czerwonego wina s艂odzony miodem
1 kg dojrza艂ych pomidor贸w obranych ze sk贸rki i oczyszczonych z gniazd nasiennych (ja odmierzy艂am 2 kg pomidor贸w przed obraniem, kt贸rych p贸藕niej nie wa偶y艂am)
160 g s艂odkiej, czerwonej papryki
130 g czerwonej cebuli
2 z膮bki czosnku
80 g octu z czerwonego wina
szczypta ga艂ki muszkato艂owej
10 nasion gorczycy
10 ziarenek pieprzu
1 li艣膰 laurowy
1 艂y偶eczka suszonej, ostrej papryki
1 艂y偶eczka soli
40 g p艂ynnego miodu akacjowego

Warzywa pokroi膰 w cz臋艣ci, umie艣ci膰 w garnku z grubym dnem i doda膰 50 g octu z czerwonego wina, postawi膰 na ogniu i gotowa膰 oko艂o 60 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c, by warzywa nie przywar艂y do dna.Po tym czasie doda膰 przyprawy, mi贸d i pozosta艂y ocet, gotowa膰 jeszcze 30 minut 鈥 mieszaj膮c co jaki艣 czas. Po tym czasie zmiksowa膰 ca艂o艣膰 na g臋st膮 pulp臋 i prze艂o偶y膰 gor膮c膮 mas臋 do zakr臋canych s艂oik贸w, postawi膰 je do g贸ry dnem i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.

Przepis dodaj臋 do akcji Pora na pomidora

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰.


12 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.