Fit ciasto drożdżowe
ciasta | wegetariańskie

Fit ciasto drożdżowe – orkiszowe z kruszonką, jagodami, rabarbarem

21 sierpnia 2016

Rabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe 😉

Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy 😉 Z tego przepisu na fit ciasto drożdżowe wyjdą dwa nieco wyższe ciasta – ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki.

Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam 🙂

Fit ciasto drożdżowe – orkiszowe z kruszonką, jagodami, rabarbarem

2 blaszki

Ciasto:
580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 czubata łyżka mąki kokosowej
4 dag świeżych drożdży
25 g masła
25 g oleju kokosowego
300ml+3 łyżki mleka
50g ksylitolu
1 łyżeczka cukru brązowego (jako pożywka dla drożdży)
skórka otarta z 1 limonki
2 jajka
łyżeczka soli
Mąkę umieścić w misce, dodać skórkę z limonki. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i solą, wlać 3 łyżki mleka, wymieszać. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15 minut. Dodać stopione masło z olejem kokosowym, pozostałą mąkę, ksylitol, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części.
Kruszonka:
1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej
2 łyżki mąki kokosowej
garść zmielonych orzechów pekan
1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego
4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii
20 g masła
20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej – wszystko zależy od konsystencji)
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.
Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z drugą porcją.
Fit ciasto drożdżoweFit ciasto drożdżoweFit ciasto drożdżoweFit ciasto drożdżowe

Komentarze

  1. Jud jeśli chodzi o to ciasto, to śmiało dodaj do akcji 🙂 Nie musi to być kształt drożdżówki. Twoje ciasto łatwo można pokroić w kostkę i zabrać do szkoły 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *