Z dżemami robiłam już dużo eksperymentów i nie zawsze były udane, bo smak produktu końcowego mi nie odpowiadał. Ale mam kilka ulubionych przepisów (do nich należy właśnie ten – na dżem jagodowy bez cukru), które będę na pewno jeszcze powtarzać. Okazuje się, że duży wpływ na konsystencję ma pektyna.
Rok temu kupiłam inną niż zwykle i bardzo się zawiodłam, bo nie wpływała w ogóle na konsystencję dżemu (nie spełniła swojego zadania, bo zamiast porządnie żelować, wychodził mi jedynie gęsty kompot). Na to trzeba uważać, jeśli chcemy wykorzystać czystą pektynę (a teraz tylko tak tworzę dżemy), a nie sklepowe żelfixy.
Po próbach polubiłam też dodatek soku jabłkowego – to też wpływa częściowo na konsystencję. W tym roku wróciłam do sprawdzonej pektyny i dżemy mam takie, jakie powinnam 😀
Tym razem zapraszam na dżem z jagód na ksylitolu. Takie domowe przetwory jagodowe bez cukru nie mają sobie równych! 😉
Więcej przepisów na pyszne, domowe dżemy bez dodatku białego cukru znajdziecie tutaj.
Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem
1 kg świeżych jagód
100 ml soku jabłkowego świeżego
15 g pektyny
łyżeczka soku z cytryny
180 g ksylitolu
Jagody „przebrać”, umyć i umieścić w garnku. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.
lato w słoiku:)
Uwielbiam domowej roboty dżemy , przynajmniej mamy 100% pewność co tak na prawdę znajduje się w środku 🙂
Uwielbiam dżemy jagodowe ! 😉 Pychotka
Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie 😉
https://jagglam.blogspot.com/
Koniecznie też musimy poeksperymentować z pektyną 😀
Wspaniały 🙂 dżem jagodowy jest pyszny 🙂
Wspaniały 🙂 dżem jagodowy jest pyszny 🙂
Uwielbiam jagody!!! Świetna propozycja!:)
Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek – bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok 🙂
Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek – bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok 🙂
Mmm, ale boski! Chyba nigdy nie jadłam jagodowego dżemu 🙂
jagodowy dżem extra sprawa, pomocny przy dolegliwościach z brzuchem. Pyszota!
[…] dżem z borówki amerykańskiej to była czysta próba. O ile jagodowych przetworów “przerobiłam” już dość sporo, borówkowego nie robiłam nigdy. I chyba rzadko […]
[…] macie jeszcze domowe konfitury, spróbujcie je wykorzystać lub dodajcie lekko rozgniecione świeże owoce z ksylitolem lub […]