Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem

Z dżemami robiłam już dużo eksperymentów i nie zawsze były udane, bo smak produktu końcowego mi nie odpowiadał. Ale mam kilka ulubionych przepisów (do nich należy właśnie ten – na dżem jagodowy bez cukru), które będę na pewno jeszcze powtarzać. Okazuje się, że duży wpływ na konsystencję ma pektyna.

Rok temu kupiłam inną niż zwykle i bardzo się zawiodłam, bo nie wpływała w ogóle na konsystencję dżemu (nie spełniła swojego zadania, bo zamiast porządnie żelować, wychodził mi jedynie gęsty kompot). Na to trzeba uważać, jeśli chcemy wykorzystać czystą pektynę (a teraz tylko tak tworzę dżemy), a nie sklepowe żelfixy.

Po próbach polubiłam też dodatek soku jabłkowego – to też wpływa częściowo na konsystencję. W tym roku wróciłam do sprawdzonej pektyny i dżemy mam takie, jakie powinnam 😀

Tym razem zapraszam na dżem z jagód na ksylitolu. Takie domowe przetwory jagodowe bez cukru nie mają sobie równych! 😉

Więcej przepisów na pyszne, domowe dżemy bez dodatku białego cukru znajdziecie tutaj.

Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem

1 kg świeżych jagód

100 ml soku jabłkowego świeżego

15 g pektyny

łyżeczka soku z cytryny

180 g ksylitolu

Jagody „przebrać”, umyć i umieścić w garnku. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

dżem jagodowy bez cukrudżem jagodowy bez cukru

Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016

Róbmy przetwory! 2016

Udostępnij

13 komentarzy

  1. Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek – bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok 🙂

  2. Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek – bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *