Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem
ciasta | wegetariańskie

Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem

27 sierpnia 2016

Zostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto i zrobiłam fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem.

Wyszukałam prosty i szybki przepis na puszystego murzynka z bananami i przerobiłam go trochę pod siebie, dodając karob, mąkę orkiszową i migdały 🙂 W wersji z kakao pewnie też byłoby pyszne. Mimo dodatku bananów i mąki pełnoziarnistej wychodzi bardzo puszyste i smaczne. Ja upiekłam to ciasto w małej keksówce.

Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem

foremka 12 x 28 cm

210 g dojrzałych bananów (waga bez skórki, ok. 2 sztuki)

15 g miodu

10 g kakao gorzkiego

50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody

2 jajka

opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania na wierzch

Banany zblendować na puree. Masę przelać do foremki, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piec przez ok. 25-28 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjąć i przestudzić.

Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodemFit murzynek bananowy z karobem słodzony miodemFit murzynek bananowy z karobem słodzony miodemFit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem

Komentarze

  1. Po pierwsze piękne zmiany na blogu 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂
    Po drugie ale równie ważne… Twój wypiek jest rewelacyjny 🙂 Od razu skojarzył mi się z batonem Kosmos który bardzo mi posmakował a to murzynek 😉 Cudowny wypiek 😉

  2. Banany zblendować i co dalej z resztą składników. Też blendować czy mąkę łyżką? Jajka całe czy białak ubic na pianę jak w murzynku. Niekompletny ten przepis. Składnikowo fajny ale co dalej…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *