Zostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto i zrobiłam fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem.
Wyszukałam prosty i szybki przepis na puszystego murzynka z bananami i przerobiłam go trochę pod siebie, dodając karob, mąkę orkiszową i migdały 🙂 W wersji z kakao pewnie też byłoby pyszne. Mimo dodatku bananów i mąki pełnoziarnistej wychodzi bardzo puszyste i smaczne. Ja upiekłam to ciasto w małej keksówce.
Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem
foremka 12 x 28 cm
210 g dojrzałych bananów (waga bez skórki, ok. 2 sztuki)
15 g miodu
10 g kakao gorzkiego
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
2 jajka
opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania na wierzch
Banany zblendować na puree. Masę przelać do foremki, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piec przez ok. 25-28 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjąć i przestudzić.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Po pierwsze piękne zmiany na blogu 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂
Po drugie ale równie ważne… Twój wypiek jest rewelacyjny 🙂 Od razu skojarzył mi się z batonem Kosmos który bardzo mi posmakował a to murzynek 😉 Cudowny wypiek 😉
Dziękuję 🙂 ❤️
jakie super ciasto,i zdrowe:)
Wow, ale czadowe! Myślisz, że da się bez jajek? 🙂
Możesz spróbować 😉
Takie ciemne bardzo apetycznie wygląda 🙂
Jaka foremka? Wymiary?
12 x 28 cm. Daj znać po upieczeniu 😉
Banany zblendować i co dalej z resztą składników. Też blendować czy mąkę łyżką? Jajka całe czy białak ubic na pianę jak w murzynku. Niekompletny ten przepis. Składnikowo fajny ale co dalej…