Chciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich 😀 Przypomniałam sobie o tym przepisie i wypróbowałam fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową.
Nie jest to wysoki, tradycyjny sernik, ale w smaku przypomina trochę taki na twarogu sernikowym (kremowym, bez grudek). Spód jaglany (bezglutenowy) to miła odmiana, pewnie jeszcze wykorzystam podobny w innych przepisach. Bardzo szybko się go przygotowuje, więc nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy… Pyszny 😉 A polewa z karobem to nowość i wyszła naprawdę bardzo smaczna. Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść czekolady – spróbujcie tego sposobu z karobem 🙂
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową
foremka 21 x 27 cm
spód:
120 g płatków jaglanych
20 g wiórków kokosowych
10 g sezamu
4 łyżki ksylitolu
ok. 100 ml wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
20 g oleju kokosowego
Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut. Po upieczeniu przestudzić.
400 g serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 jajka
40 g budyniu w proszku bez cukru
2/3 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej)
250 g gęstego jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Najlepiej zrobić to malakserem aby nie było grudek serka. Masę przelać na spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut. Wierzch sernika powinien się zarumienić i może lekko popękać. Sernik studzić przez ok. 30 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otworzyć drzwiczki piekarnika.
polewa:
10 g oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
1 łyżeczka mąki kokosowej
opcjonalnie: ekstrakt ze stewii w płynie
Olej rozpuścić, dodać karob i mąkę kokosową, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić stewią. Wylać na upieczony i przestudzony sernik. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na około 5-10 minut do lodówki.
O kurczę… gdybyś nie napisała że to z serków wiejskich to bym się nie domyśliła 😉 Świetny Ci wyszedł 😉
Serek wiejski świetnie nadaje się na sernik – ja lubię nawet taki specjalnie grudkowaty 🙂 Bardzo fajny spód ma ten Twój 🙂
Muszę upiec kiedyś podobny:)
Wow, nie wiedziałam, że z wiejskiego się da 🙂 Super!
jak jeszcze coś zostało to poproszę kawałeczek ;-))))
Jaka foremka?
27 x 21 cm.
Wygląda super, nie powiedziałabym, że robiłaś go z serków wiejskich 😀 A najbardziej podoba mi się spód 😉
O matko! Genialny! Koniecznie muszę sobie go zrobić 😀
Jeszcze nigdy takiego prawdziwego sernika z samych serków wiejskich nie jadłyśmy 😀 Kusząco wygląda 😀
No muszę powiedzieć że strasznie apetycznie wygląda. Taki wilgotny, mmmmnniam!