Fit sernik z serków wiejskich bez cukru
bezglutenowe | ciasta

Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową

24 sierpnia 2016

Chciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich 😀 Przypomniałam sobie o tym przepisie i wypróbowałam fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową.

Nie jest to wysoki, tradycyjny sernik, ale w smaku przypomina trochę taki na twarogu sernikowym (kremowym, bez grudek). Spód jaglany (bezglutenowy) to miła odmiana, pewnie jeszcze wykorzystam podobny w innych przepisach. Bardzo szybko się go przygotowuje, więc nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy… Pyszny 😉 A polewa z karobem to nowość i wyszła naprawdę bardzo smaczna. Jeśli nie możecie lub nie chcecie jeść czekolady – spróbujcie tego sposobu z karobem 🙂

Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową

foremka 21 x 27 cm

spód:

120 g płatków jaglanych

20 g wiórków kokosowych

10 g sezamu

4 łyżki ksylitolu

ok. 100 ml wody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

20 g oleju kokosowego

Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut. Po upieczeniu przestudzić.

masa:

400 g serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu

2 jajka

40 g budyniu w proszku bez cukru

2/3 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej)

250 g gęstego jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Najlepiej zrobić to malakserem aby nie było grudek serka. Masę przelać na spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut. Wierzch sernika powinien się zarumienić i może lekko popękać. Sernik studzić przez ok. 30 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otworzyć drzwiczki piekarnika.

polewa:

10 g oleju kokosowego

2 łyżeczki karobu

1 łyżeczka mąki kokosowej

opcjonalnie: ekstrakt ze stewii w płynie

Olej rozpuścić, dodać karob i mąkę kokosową, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić stewią. Wylać na upieczony i przestudzony sernik. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na około 5-10 minut do lodówki.

inspiracja

Fit sernik z serków wiejskich bez cukruFit sernik z serków wiejskich bez cukruFit sernik z serków wiejskich bez cukruFit sernik z serków wiejskich bez cukru

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *