ciasta | obiady

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

10 sierpnia 2016
Jeśli lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić 😉 Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy 🙂 Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód.

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

250 g serka ricotta
1 jajko
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki jaglanej
szczypta soli
do podania:
świeże jagody
jogurt naturalny lub inne dodatki
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *