Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

Jeśli lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić 😉 Tym razem pomysł na knedle orkiszowo-jaglane z jagodami.

Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy 🙂 Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód.

Zobacz też przepis na knedle orkiszowe z truskawkami

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami bez dodatku cukru

Składniki na ciasto do knedli

250 g serka ricotta

1 jajko

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki jaglanej

szczypta soli

Dodatki do podania

świeże jagody

jogurt naturalny lub inne dodatki

Jak przygotować knedle

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

Zdrowsza wersja knedli z mąką orkiszową i jaglaną

Podziel się

18 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *