Jeśli lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić 😉 Tym razem pomysł na knedle orkiszowo-jaglane z jagodami.
Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy 🙂 Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód.
Zobacz też przepis na knedle orkiszowe z truskawkami
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami
Składniki na ciasto do knedli
250 g serka ricotta
1 jajko
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki jaglanej
szczypta soli
Dodatki do podania
świeże jagody
jogurt naturalny lub inne dodatki
Jak przygotować knedle
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.
takie smaki z dzieciństwa na zdrowo! 🙂
bardzo apetyczne, jadłabym 🙂
Ziemniaczanych nie lubię, ale takie chyba by mi posmakowały:)
Ja z ziemniaczanymi mam ten sam problem, też nie lubię. Takie polecam 🙂
Dzięki za przepis, chętnie wykorzystam:)
Jakie pyszności 🙂 oj zjadłabym teraz porcję ze smakiem 🙂
Jakie pyszności 🙂 oj zjadłabym teraz porcję ze smakiem 🙂
Wow,co za pyszności 😊
ja je po prostu chcę 🙂
Nigdy nie jadłam – cudowne Ci wyszły 🙂
Ale piękny ten jagodowy kolor <3
Jak ja dawno nie jadłam knedli… A te wyglądają genialnie 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam knedli.. a jak dawno ich nie jadłam 🙂 Pycha!
Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
Wygląda świetnie, jest to mega zdrowa opcja. Mam na to ochotę! 🙂 chętnie zrobię 😉
I teraz mam smaka na kluchy! 😉
No cóż, to musisz zrobić! 😀
Czekam na dojrzalsze śliwki i zrobię z nimi. Piękne te Twoje knedle Jud 🙂