Na ochłodę? Orzeźwiające i lekko kwaśne lody jogurtowe z marakują – bez dodatku cukru 🙂
Marakuję odkryłam dość dawno, chociaż wtedy jeszcze nie znałam samego owocu, bo zwyczajnie nie było go w sklepach. Nie wiem, czy ktoś pamięta, ale był kiedyś smak popularnego soku „jabłko-dynia-marakuja” i jako dziecko byłam jego fanką (później żałowałam, że został wycofany :P). Teraz można czasem upolować marakuję w większych sklepach i dodać ją do soku lub deseru – wystarczy niewielka ilość, a smak jest wyczuwalny. Ja postanowiłam wykorzystać ten owoc do domowych lodów, jak zwykle odchudzonych i jak zwykle bezcukrowych 😉
Zazwyczaj dodaję ekstrakt ze stewii jako słodzik, ale można też wykorzystać erytrol lub cukier brzozowy. Przygotowując drugi raz lodową masę, dodałam jeszcze skórkę z limonki i to było zdecydowanie „to coś” 😀 Można je umieścić w pojemniku i formować gałki lub wypełnić foremki do lodów na patyku 🙂
Sprawdź też przepis na lody jogurtowe w wersji malinowo-truskawkowej
Lody jogurtowe z marakują bez cukru
Składniki na lody
200 g gęstego jogurtu naturalnego
135 g jogurtu naturalnego tradycyjnego
1 marakuja
3 łyżeczki inuliny
80 ml mleka skondensowanego
120 ml mleka zwykłego
ekstrakt ze stewii do posłodzenia (lub ksylitol, erytrol)
opcjonalnie: skórka otarta z 1 limonki
Jak przygotować domowe lody
Jogurty i inulinę umieścić w misce lub garnku, dodać miąższ z marakui. Mleka połączyć ze sobą w dzbanku i dodawać stopniowo, ciągle miksując masę. Dosłodzić do smaku (najlepiej, by masa była nieco słodsza, później zwiększa swoja objętość w procesie mrożenia), dodać skórkę z limonki. Uruchomić maszynę do lodów i wlewać powoli płynną masę. Mrozić w maszynie około 30 minut lub nieco dłużej, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Przełożyć do pojemnika lub foremek i umieścić w zamrażarce na minimum pół godziny.
Uwielbiam lody robione samodzielnie, a marakuja to bardzo ciekawy smak, którego z pewnością nie znajdziemy w lodach ze sklepu!
Ostatnio też zakupiłam kilka sztuk marakui i zamierzałam dodać je do lodów 🙂 taka wersja fit bardzo mi się podoba !
Powiem Ci, że nigdy nie jadłam świeżej marakuji! Kusi 🙂
O matko! Muszą być nieziemsko pyszne 🙂
Super sprawa takie domowe lody 🙂
jaki fajny egzotyczny przepis super
Marakuję bardzo lubię, więc i takie lody chętnie bym zjadła – wyglądają pysznie 🙂
Nie ma nic lepszego niż takie domowe jogurtowe lody a marakuję w deserach bardzo lubimy 😀
Mniam jakie pyszności 🙂 oj zjadłabym z chęcią 🙂
Mniam jakie pyszności 🙂 oj zjadłabym z chęcią 🙂
Musiał być pyszne 🙂
Mmm takie lody to rozumiem <3 Z chęcią wproszę się na pucharek 😀 A tym bardziej, że ja też nigdy jeszcze nie jadłam marakui, ale sok też kojarzę 😀
Te lody muszą być przepyszne!
Ale czad! 😀
Jud, niezłe te smaczki sobie wymyśliłaś 😉
Noo takie lody muszą ekstra smakować