obiady | wytrawnie

Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika

5 sierpnia 2016
Makrela jest mi znana przede wszystkim w wersji wędzonej. Ostatnio jednak trafiłam na świeże płaty tej ryby i stwierdziłam, że muszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko 😉
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika
świeże płaty/filety z makreli
sól, pieprz, koperek, suszona cebula
6-7 średniej wielkości ziemniaków 
ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek)
płaska łyżka oleju kokosowego
Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić płaty w torebce do pieczenia, najlepiej nie układać ich jeden na drugim. Zamknąć torebkę, nakłuć i odstawić na blaszce. 
Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w osobnej torebce do pieczenia, dodać zioła i olej kokosowy. Zamknąć torebkę, dobrze wstrząsnąć, aby rozprowadzić przyprawy po ziemniakach, nakłuć  kilku miejscach i położyć na blaszce. Ziemniaki piec w 180 stopniach około 30-35 minut, a rybę 10-15 minut. 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *