Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem
przetwory | wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Pomarola – włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem

26 sierpnia 2016

W zeszłym roku wypróbowałam taki przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu 😉 Pomarola – włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem to dla mnie nowość, której chciałam spróbować, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się 🙂

Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super – z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji 🙂

Pomarola – włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem

2,5 kg dojrzałych pomidorów

4 marchewki

1 czerwona cebula

2 łodygi selera naciowego

2 gałązki bazylii

0,5 łyżki różowej soli himalajskiej

łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki oliwy

Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia.

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić pomidory w kawałki, usuwając gniazda nasienne, a następnie włożyć je do dużego garnka. Do pomidorów dodać podsmażoną wcześniej cebulę z selerem naciowym i marchewkami. Dusić na niewielkim ogniu przez 30 minut. Dodać bazylię, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut.

inspiracja

Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i seleremPomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i seleremPomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem

Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora

Komentarze

  1. Przepyszne :). Omijam w tym przepisie smażenie, sól oraz pieprz. Dalej jest bardzo smaczne, a mogę też podać to samo niemowlakowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *