W zeszłym roku wypróbowałam taki przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu 😉 Pomarola – włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem to dla mnie nowość, której chciałam spróbować, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się 🙂
Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super – z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji 🙂
Pomarola – włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem
2,5 kg dojrzałych pomidorów
4 marchewki
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
2 gałązki bazylii
0,5 łyżki różowej soli himalajskiej
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić pomidory w kawałki, usuwając gniazda nasienne, a następnie włożyć je do dużego garnka. Do pomidorów dodać podsmażoną wcześniej cebulę z selerem naciowym i marchewkami. Dusić na niewielkim ogniu przez 30 minut. Dodać bazylię, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut.
Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora
Robimy od kilku lat taki sos i nawet nie wiedziałyśmy, że ma on swoją nazwę 😀
Zdecydowanie coś dla mnie, koniecznie zrobię! 🙂
Już wyobrażam sobie z nim pizzę 🙂
Bardzo lubię takie połączenia 😉
Zapowiada się pysznie. Pewnie i w tym roku szybko zniknie z półek 😉
Witaj w akcji pomidorowej 🙂
Przepyszne :). Omijam w tym przepisie smażenie, sól oraz pieprz. Dalej jest bardzo smaczne, a mogę też podać to samo niemowlakowi.