Sos z pieczonych pomidorów bez obierania

W tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten przepis na sos z pieczonych pomidorów bez obierania w klimacie zero waste trafiłam w zeszłym tygodniu i postanowiłam spróbować takiej wersji, bo tutaj nie tracimy właściwie nic z pomidorów oprócz twardego środka, który należy wyciąć (zachowujemy cenną skórkę ;)).

Po upieczeniu z dodatkiem oliwy, bazylii i czosnku blendujemy wszystko na gładki sos, doprawiamy i możemy wypełniać słoiczki. Niezbędny jest tylko dobry blender, który poradzi sobie ze skórkami 😉

Całkiem przyjemna wersja, w zimie na pewno będzie super otworzyć taki sos do obiadu 🙂

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania

ok. 2,5 kg pomidorów lima

kilka ząbków czosnku

oliwa do skropienia

świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)

sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie

Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut).

źródło przepisu

 Sos z pieczonych pomidorów bez obieraniaSos z pieczonych pomidorów bez obierania
Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora

10 komentarzy

  1. Cudowny kolorek 🙂 Na pewno smakuje wybornie 🙂

  2. Musi być pyszny 🙂 Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę 😀

  3. Musi być pyszny 🙂 Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę 😀

  4. tak jak nie lubię sklepowych sosów pomidorowych ani ketchupu, tak domowe uwielbiam 🙂 z pieczonych pomidorów to już w ogóle rewelacja 🙂

  5. Świetny sos. W skórce jest dużo aromatu. I ten kolor!!!
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

  6. Uwielbiam takie proste i pomysłowe przepisy.
    Na pewno wypróbujemy i dam znać jak wyszło 🙂

  7. […] kotleciki z ciecierzycy wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze… Prosty i dość szybki obiad z piekarnika. […]

Leave a Reply