Sos z pieczonych pomidorów bez obierania
bezglutenowe | przetwory | wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania

29 sierpnia 2016

W tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten przepis na sos z pieczonych pomidorów bez obierania w klimacie zero waste trafiłam w zeszłym tygodniu i postanowiłam spróbować takiej wersji, bo tutaj nie tracimy właściwie nic z pomidorów oprócz twardego środka, który należy wyciąć (zachowujemy cenną skórkę ;)).

Po upieczeniu z dodatkiem oliwy, bazylii i czosnku blendujemy wszystko na gładki sos, doprawiamy i możemy wypełniać słoiczki. Niezbędny jest tylko dobry blender, który poradzi sobie ze skórkami 😉

Całkiem przyjemna wersja, w zimie na pewno będzie super otworzyć taki sos do obiadu 🙂

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania

ok. 2,5 kg pomidorów lima

kilka ząbków czosnku

oliwa do skropienia

świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)

sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie

Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut).

źródło przepisu

 Sos z pieczonych pomidorów bez obieraniaSos z pieczonych pomidorów bez obierania
Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *