W tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten przepis na sos z pieczonych pomidorów bez obierania w klimacie zero waste trafiłam w zeszłym tygodniu i postanowiłam spróbować takiej wersji, bo tutaj nie tracimy właściwie nic z pomidorów oprócz twardego środka, który należy wyciąć (zachowujemy cenną skórkę ;)).
Po upieczeniu z dodatkiem oliwy, bazylii i czosnku blendujemy wszystko na gładki sos, doprawiamy i możemy wypełniać słoiczki. Niezbędny jest tylko dobry blender, który poradzi sobie ze skórkami 😉
Całkiem przyjemna wersja, w zimie na pewno będzie super otworzyć taki sos do obiadu 🙂
Sos z pieczonych pomidorów bez obierania
ok. 2,5 kg pomidorów lima
kilka ząbków czosnku
oliwa do skropienia
świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie
Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut).
Bardzo ciekawy przepis.:)
Zapraszam na nowy post. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/
Cudowny kolorek 🙂 Na pewno smakuje wybornie 🙂
Mniam musi być pyszny 🙂
Mniam musi być pyszny 🙂
Musi być pyszny 🙂 Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę 😀
Musi być pyszny 🙂 Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę 😀
tak jak nie lubię sklepowych sosów pomidorowych ani ketchupu, tak domowe uwielbiam 🙂 z pieczonych pomidorów to już w ogóle rewelacja 🙂
Świetny sos. W skórce jest dużo aromatu. I ten kolor!!!
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂
Uwielbiam takie proste i pomysłowe przepisy.
Na pewno wypróbujemy i dam znać jak wyszło 🙂
[…] kotleciki z ciecierzycy wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze… Prosty i dość szybki obiad z piekarnika. […]