Na bazie tego przepisu powstał spód do tego sernika, a przy okazji wypróbowałam wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru na bazie płatków jaglanych 🙂 Jeśli tylko płatki jaglane są w porządku i nie są gorzkie to na pewno się udadzą 😉
Szybko się je przygotowuje, bo nie wymagają użycia miksera i nie trzeba ich wykrawać foremką, więc przepis należy do naprawdę bardzo prostych. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej mąki, bez cukru. Chyba ideał? 😉
Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru
20g oleju kokosowego
120 g płatków jaglanych
120 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka domowego masła orzechowego
4 łyżki ksylitolu
ok. 100 ml wody
20 g oleju kokosowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i formować ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut.
Po upieczeniu przestudzić.
Widziałam podobne w sklepie ale Twoje są o wiele ładniejsze, zdrowsze i na pewno smaczniejsze 😉
Uwielbiam takie ciasteczka!
Taka jakby kruszonka uformowana w ciastka <3
zdrowo i smacznie 😉
Po prostu wspaniałe 🙂
Po prostu wspaniałe 🙂
Wegańskie? Jaglane? Bez cukru?! Dawaj mi tu jednego 😀
wyszły super:)