ciasteczka

Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco

31 sierpnia 2016

Lubię poeksperymentować i wymyślać nowe smaki w różnych odsłonach, więc ciekawa wydała mi się akcja blogerska  #CzasNaMałeCoNieco, która zachęciła mnie do stworzenia… dań, które w rzeczywistości są słodkimi deserami. Myślałam, co byłoby odpowiednie i jednocześnie świeże, oryginalne. I wpadłam na pomysł, by stworzyć kilka przekąsek, które idealnie wpisałyby się w temat, i oczywiście współgrały z hasłem “małe co nieco”. Tak właśnie powstały słodkie desery, które wyglądają jak wytrawne przekąski. Mam nadzieję, że przeglądając te zdjęcia uśmiechniecie się i przekonacie, że “łosoś” nie musi być słony, a “kawior” może pachnieć malinami 😉

1. Słodkie jaglane ciasteczka z kremem twarożkowym, morelą i jeżynami
występują:
ciasteczka jaglane w roli krakersów
krem twarożkowy w roli majonezu
morela w roli łososia
jeżyny w roli czarnego kawioru
Ciasteczka jaglane bez cukru
50 g oliwy

100 ml mleka
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
150 g płatków jaglanych
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka domowego masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem twarożkowy
125 g serka mascarpone

100 g serka kremowego
150 g gęstego jogurtu
5 łyżek ksylitolu (lub do smaku)
3 łyżeczki inuliny

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. 

Dodatkowo:
morele
jeżyny
Na przestudzone ciasteczka wyłożyć krem i cienko pokrojone morele, udekorować połówkami jeżyn.
2. Banany z morelami, kremem i żółtymi malinami
występują:
morela w roli łososia
krem twarożkowy w roli majonezu
żółte maliny w roli czerwonego kawioru
gościnnie: banany

Banany pokroić w kawałki, otoczyć cienko pokrojonymi morelami, na wierzch wyłożyć krem i udekorować malinami.
3. Malinowe salami twarogowe

występują:
twaróg w roli salami
150 g twarogu półtłustego
10 g liofilizowanych malin
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki ekspandowanych ziaren żyta
5 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej
2 łyżki ekspandowanego ryżu
1 łyżeczka inuliny
Maliny zmielić w blenderze na pył, wymieszać z twarogiem i pozostałymi składnikami. Uformować w wałek i obtoczyć w ekspandowanej kaszy jaglanej, schłodzić w lodówce. 
Wpis bierze udział w akcji blogerskiej #CzasNaMałeCoNieco

Komentarze

  1. Droga Julito, dziękujemy za udział w Akcji Blogerskiej #CzasNaMałeCoNieco. Twoje przekąski wyglądają cudownie! Jeżynowy kawior, morelowy łosoś – bardzo kreatywnie! Pozdrawiam, Ola z Pyszne.pl

  2. Jeny jak uroczo się tu zrobiło, jak z bajki *.* Tymi słodkimi ciasteczkami jaglanymi to mnie masz, cudeńka <3 Nawet te jeżyny na wierzchu (za którymi nie przepadam :P) bym wytrzymała 😀 I salami malinowe prezentuje się bardzo ciekawie :> Super pomysły 🙂

  3. Bardzo się cieszę, że pochwaliłaś się tymi przepisami. Są rewelacyjne. Nie kojarzyłam, że niektóre składniki można ze sobą w ten sposób połączyć. Są to również propozycje na bardzo fajne spotkanie z przyjaciółmi. Rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *