Ziołowy bób pieczony w piekarniku

Jeśli już znudził wam się gotowany bób, spróbujcie zrobić tym razem bób pieczony w piekarniku 🙂

Sezon na bób niestety powoli się kończy, a ja dopiero teraz wypróbowałam go w nieco innej odsłonie (zazwyczaj tylko gotuję :D). Taki z dodatkiem przypraw i oleju kokosowego, zapieczony w piekarniku zyskuje zupełnie inny smak i konsystencję. Im dłużej się go piecze, tym robi się bardziej chrupiący (można nawet pokusić się o stwierdzenie, że robią się zdrowe chipsy! ;))

Wyszedł na tyle dobry, że chyba na stałe wejdzie do „bobowego” menu 😉

Sprawdź też inne pomysły na wytrawne dania

Ziołowy bób pieczony w piekarniku

Ziołowy bób pieczony w piekarniku

Składniki

1 kg świeżego bobu

sól, kminek, ziele angielskie, liść laurowy do ugotowania

suszona cebula, koperek, ostra papryka, suszone pomidory lub dowolne, ulubione zioła i przyprawy

2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie (około 1/4 łyżki lub wedle uznania) z dodatkiem przypraw, u mnie trwało to około 20 minut. Odcedzić, przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać przyprawami i skropić olejem kokosowym. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, mieszając co 10 minut, aby równomiernie się przypiekł. Na koniec tuż przed podaniem oprószyć delikatnie solą.

Bób z ziołami z piekarnika

Jak przygotować bób w piekarniku

Bób upieczony w piekarniku z przyprawami

 

Podziel się

7 komentarzy

  1. Nigdy nie piekłam bobu (chyba że w zapiekance), ale taka wersja bardzo mi się podoba 🙂 A bób uwielbiam, choć ostatnio trochę mi się przejadł 😛

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *