wegańskie | wegetariańskie | wytrawnie

Ziołowy bób pieczony w piekarniku

9 sierpnia 2016
Sezon na bób niestety powoli się kończy, a ja dopiero teraz wypróbowałam go w nieco innej odsłonie (zazwyczaj tylko gotuję :D). Taki z dodatkiem przypraw i oleju kokosowego, zapieczony w piekarniku zyskuje zupełnie inny smak i konsystencję. Im dłużej się go piecze, tym robi się bardziej chrupiący (można nawet pokusić się o stwierdzenie, że robią się zdrowe chipsy! ;))
Wyszedł na tyle dobry, że chyba na stałe wejdzie do “bobowego” menu 😉
Ziołowy bób pieczony w piekarniku 
1 kg świeżego bobu
sól, kminek, ziele angielskie, liść laurowy do ugotowania
suszona cebula, koperek, ostra papryka, suszone pomidory lub dowolne, ulubione zioła i przyprawy
2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie (około 1/4 łyżki lub wedle uznania) z dodatkiem przypraw, u mnie trwało to około 20 minut. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać przyprawami i skropić olejem kokosowym. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, mieszając co 10 minut, aby równomiernie się przypiekł. Przed podaniem oprószyć delikatnie solą.

Komentarze

  1. Nigdy nie piekłam bobu (chyba że w zapiekance), ale taka wersja bardzo mi się podoba 🙂 A bób uwielbiam, choć ostatnio trochę mi się przejadł 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *