Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru

Przygotowałam pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru, z cytrynową nutą i wykorzystałam niewielkie jabłka.

Te jabłka to takie, o których Internet nie słyszał (serio, po wpisaniu nazwy nie znalazłam nic, co przypominałoby jabłka). Winogrady – odmiana już zapomniana lub znana pod inną nazwą. Są to niewielkie, jasne jabłka o delikatnym smaku, które czasami pojawiają się w formie „bliźniaków”.

W starym ogrodzie, należącym kiedyś do dziadków, a obecnie do wujka rośnie jedno takie drzewo obsypane wieloma niewielkimi jabłkami. Nadają się też do robienia musów – są słodkie i wystarczy dodać jedynie trochę soku z cytryny. Oczywiście do ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie 😉

Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru

Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru

Składniki (na foremkę 21×27 cm)

230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

120 g ksylitolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

szczypta soli

80 g oliwy

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

skórka otarta z 1 cytryny

125 ml mleka

ok. 10 niewielkich jabłek (u mnie winogrady)

Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, skórkę z cytryny, oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, a następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

inspiracja

Razowe ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru

Ciasto z jabłkami na mące pełnoziarnistej

Ciasto z jabłkami na mące orkiszowej razowej bez dodatku cukru

Jabłko stara odmiana winograd

Stare odmiany jabłek - winograd

Udostępnij

5 komentarzy

  1. Ostatnio zagłębiałam się w wartości odżywcze orkiszu i choć chleb orkiszowy jem od dawna to nie miałam pojęcia, że zawiera bardzo dużo cennych właściwości. Polecam mąkę orkiszową, ale tylko dla tych którzy nie boją się glutenu. Bo choć gluten z orkiszu jest lepiej przyswajalne warto o tym wspomnieć, że w ogóle jest!
    Pozdrawiam i poproszę o więcej fajnych przepisów!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *