dżem brzoskwiniowy bez cukru
przetwory | wegańskie | wegetariańskie

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem

7 października 2016

Za oknem już trochę szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców i pokażę przepis na pyszny, domowy dżem brzoskwiniowy bez cukru, zrobiony na naturalnej pektynie. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy 😉

Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też sok jabłkowy dla dodatkowej porcji pektyny i słodyczy. Przy odpowiednio słodkich brzoskwiniach oczywiście można spróbować mniejszej ilości słodzika i dostosować poziom słodyczy do swoich upodobań.

A więcej przepisów na domowe przetwory bez cukru znajdziecie tutaj.

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią

2 kg brzoskwiń

250 ml świeżego soku jabłkowego

15-20 ml płynnej stewii

100 g ksylitolu

1-2 łyżki soku z cytryny

30 g pektyny

Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

dżem brzoskwiniowy bez cukrudżem brzoskwiniowy bez cukru

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *