Za oknem już trochę szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców i pokażę przepis na pyszny, domowy dżem brzoskwiniowy bez cukru, zrobiony na naturalnej pektynie. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy 😉
Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też sok jabłkowy dla dodatkowej porcji pektyny i słodyczy. Przy odpowiednio słodkich brzoskwiniach oczywiście można spróbować mniejszej ilości słodzika i dostosować poziom słodyczy do swoich upodobań.
A więcej przepisów na domowe przetwory bez cukru znajdziecie tutaj.
Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią
2 kg brzoskwiń
250 ml świeżego soku jabłkowego
15-20 ml płynnej stewii
100 g ksylitolu
1-2 łyżki soku z cytryny
30 g pektyny
Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Dżem brzoskwiniowy nie należy do tych które lubię ale Twój wygląda super 😉
Dżem brzoskwiniowy? Mniam:)
Dżem idealny 🙂
Marzył mi się taki dżemik 🙂
Trafiłaś w mój smak! Dżemik jak ze snu, mniam <3
W przyszłym roku zamierzam robić dżemy z pektynami 🙂 Pyszna opcja!
Bardzo fajna propozycja na dżemik 🙂
Bardzo fajna propozycja na dżemik 🙂
mhmmm do razowego chleba ideał 😀
Za brzoskwiniami aż tak nie przepadamy ale domowymi przetworami nigdy nie pogardzimy 😛