Bezglutenowe ciasto ze świeżymi figami
bezglutenowe | ciasta

Bezglutenowe ciasto ze świeżymi figami – kokosowe, fit i bez cukru

5 października 2016

Dzisiaj czas na bezglutenowe ciasto ze świeżymi figami. Ostatnio często eksperymentuję z mąką kokosową i póki co zauważam same zalety jej stosowania.

Mimo że jej cena nie jest niska to ta mąka jest niesamowicie wydajna (np. w przepisie na biszkopt używamy 40 g). Ciasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych.

Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto 😉 Tak właśnie powstało ciasto ze świeżymi figami, które jest naprawdę przepyszne! 🙂

Bezglutenowe ciasto ze świeżymi figami – kokosowe, bezglutenowe, fit i bez cukru

foremka 20 x 25 cm

6 jajek

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

świeże figi

Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń.

Ciasto przelać do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeże figi i piec 25-30 minut w 160 stopniach lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.

inspiracja

Bezglutenowe ciasto ze świeżymi figamiBezglutenowe ciasto ze świeżymi figamiBezglutenowe ciasto ze świeżymi figami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *