ciasteczka

Kasztanowo – orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru

31 października 2016
Dzisiaj w ostatniej chwili kurier przyniósł moje foremki, a wśród uroczych maleństw (które wykorzystam w niedalekiej przyszłości ;)) znalazła się jedna halloweenowa. Przepis jeszcze ciepły i naprawdę warty wypróbowania. To moja pierwsza próba z mąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka 🙂
Strrrasznego Halloween! 🙂
Kasztanowo – orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru
140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki kasztanowej ekologicznej
85 g ksylitolu
1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 żółtka
35 g mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżki mleka
50 g masła
60 g oleju kokosowego
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły.

Komentarze

  1. Przepiz warty wypróbowania 🙂 A czy mąka kasztanowa ma taki sam smak (słodziutki jak czekolada!) jak pieczone kasztany? Jadłam tylko takie gotowe, w żółtym opakowaniu i były wyśmienite. A jeśli smak jest podobny, to rozejrzę się za mąką 🙂

    1. Jeśli jadłaś te same, o których myślę to powinnaś koniecznie spróbować upiec kasztany sama, bo smak jest nieporównywalnie lepszy 🙂 Mąka też jest lekko słodka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *