Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru

Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit – pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami.

Ciasto posłodziłam ksylitolem i dodałam do niego olej kokosowy. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe 😉 Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie 😉

Więcej przepisów ze śliwkami

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru

foremka 21 x 27 cm

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru

Składniki na ciasto

230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 g ksylitolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

szczypta soli

100 g oleju kokosowego płynnego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

125 ml mleka

śliwki węgierki

Jak przygotować ciasto

Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

inspiracja

Ciasto ze śliwkami bez cukru na mące orkiszowej razowej

Razowe ciasto orkiszowe ze śliwkami bez dodatku cukru

 Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami słodzone ksylitolem

Udostępnij

18 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *