Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit – pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami.
Ciasto posłodziłam ksylitolem i dodałam do niego olej kokosowy. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe 😉 Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie 😉
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru
foremka 21 x 27 cm
Składniki na ciasto
230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
100 g oleju kokosowego płynnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml mleka
śliwki węgierki
Jak przygotować ciasto
Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Wygląda przepysznie! Marzy mi się właśnie ciasto ze śliwkami 🙂
Takie przypieczone śliwki to normalnie foodporn <3
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Ze śliwkami… pycha 😉
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale w tym roku jeszcze nie robiłam 😛 Twoje wygląda pysznie 🙂
muszę zrobić ciacho ze śliwkami koniecznie:)
Prosto, pysznie i zdrowo – takie przepisy lubię najbardziej 🙂
Przepyszne ciasto. Kradne przepis:-). A jakie rozmiary foremki? Pozdrawiam;-).
Wszystko jest napisane 😉
Mmm wygląda przepysznie to ciacho, a do tego jeszcze jest zdrowe <3 Do niedzielnej kawki idealne 🙂
Kusisz tymi śliwkami, a ja ich ostatnio dostać nie mogę! 😀
Sama jestem ciekawa, czy w tym tygodniu uda mi się jeszcze je kupić na targu, bo upiekłabym jeszcze coś z nimi 😉
Jeszcze nie piekłam ciasta z mąki orkiszowej dlatego muszę koniecznie spróbować, wersja ze śliwkami bardzo mi się podoba
Polecam, u mnie zastąpiła mąkę pszenną i jest jedną z ulubionych 🙂
pomimo, że nie jestem wielką fanką owoców w ciastach, to śliwki w takim wydaniu uwielbiam 🙂 mam jeszcze zamrożoną całą torbę, może też upiekę coś pysznego
Wspaniale się prezentuje ! Kocham cista z owocami 🙂
U mnie nie zdążyłoby trafić do lodówki 🙂
Jak dla mnie idealne! Nie poprzestałbym na jednym kawałku 😀