ciasta

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru

15 października 2016
Na jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia 🙂 Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne i do tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie 🙂

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru

5 białek
150 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
200 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
70 g oleju rzepakowego/oliwy
garść posiekanych orzechów pekan
2 łyżki suszonej morwy białej (można lekko pokruszyć na mniejsze kawałki)
100 ml mleka
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  1. Ładny blog. Serio. Zostawiam Ci linka do artykułu jak zdobywać łatwo linki do swojego bloga. Z jednej strony go pozycjonując a z drugiej budując realną widoczność. Proszę nie usuwaj go nawet jeśli moderujesz swój kanał jeśli się Tobie mój poradnik nie przyda może jakiemuś innemu blogerowi. A sporo jak Ty nad tym wpisem się napracowałem nad stworzeniem tego poradnika. Z góry dziękuję. A jak się spodoba zostaw mi komentarz.

    darmowe linki do bloga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *