Jak wykorzystać nadmiar białek? Można na przykład przygotować piernikowe ciasto na białkach bez dodatku cukru 🙂
Na jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia 🙂 Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne i do tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie 🙂
Piernikowe ciasto na białkach bez cukru
Składniki
5 białek
150 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
200 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
70 g oleju rzepakowego/oliwy
garść posiekanych orzechów pekan
2 łyżki suszonej morwy białej (można lekko pokruszyć na mniejsze kawałki)
100 ml mleka
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Takie świąteczne to ciasto 🙂 apetyczne!
ostatnio chodzą za mną piernikowe smaki:)
Świetne składniki i morwa…. uwielbiam ją 🙂
Zapachniało świętami 🙂
Fajne ciacho, zapachniało mi już świętami 🙂
Fajne ciacho, zapachniało mi już świętami 🙂
OMG! Jadłabym! 😀
To ciasto wygląda trochę jak chlebek 🙂
Wygląda super 🙂 Taki trochę babkowy wypiek 🙂
Zapachniało Świętami 🙂 Takie ciasto rewelacyjnie smakowałoby nie tylko solo ale również posmarowane masłem orzechowym lub tahini ♥
Dodatek morwy bardzo mnie zaintrygował:)
O tej porze roku piernikowe klimaty smakują najlepiej 😀 Pycha 😀
Uwielbiam piernikowe wypieki <3
Ależ to ciacho musi być delikatne! 🙂 uwielbiam pierniczkowy aromat, więc trafiłaś w moje serduszko 😀
Uwielbiam piernikowe smaki jesienią, wygląda bardzo smacznie 😉
Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje 🙂
jakie ciekawe składniki wylądowały w tym cieście:) jestem zauroczona:)
Wygląda super
Bardzo ciekawe to ciacho!
Bardzo delikatnie wygląda, białka zrobiły swoje. Z pewnością dobra odskocznia od tradycyjnego chleba – warto urozmaicać posiłki 😉
Bardzo lubię przyprawy korzenne, one są rewelacyjną na tę porę roku. A Twoje ciasto wygląda super, ma bardzo apetyczny kolor.
Ładny blog. Serio. Zostawiam Ci linka do artykułu jak zdobywać łatwo linki do swojego bloga. Z jednej strony go pozycjonując a z drugiej budując realną widoczność. Proszę nie usuwaj go nawet jeśli moderujesz swój kanał jeśli się Tobie mój poradnik nie przyda może jakiemuś innemu blogerowi. A sporo jak Ty nad tym wpisem się napracowałem nad stworzeniem tego poradnika. Z góry dziękuję. A jak się spodoba zostaw mi komentarz.
darmowe linki do bloga