bezglutenowe | obiady

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem

19 października 2016
Bardzo dawno nie jadłam takiego zapiekanego ryżu, który w połączeniu z domowym musem jabłkowym i cynamonem tworzy smaczny obiad na słodko (albo śniadanie ;)).
Tym razem ugotowałam ryż zmieszany z kaszą jaglaną z dodatkiem mleka, odrobiną stewii i przełożyłam domowymi jabłkami, całość posypałam cynamonem i zapiekłam w piekarniku.
Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem
(przepis dla 3-4 osób)
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia
2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek
olej kokosowy do wysmarowania naczynia
Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut.

Komentarze

  1. Świetne danie. Ryż, taki jak przygotowałaś, świetnie osłania żołądek. Pamiętam, że jako dziecko podczas choroba bardzo często coś takiego jadłam, tylko bez żadnych dodatków w postaci przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *