Do kawy ciasto idealne – fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru. Delikatny i lekki biszkopt, a do tego lekka pianka – mus.
Wczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, dlatego stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem. Ciasto na niedzielę do kawy przecież zawsze jest na wagę złota 😉
Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku z dbałością o to, by było oryginalne, zdrowe i pasowało idealnie do jesiennej kawy – od serca 🙂
Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła tak jak same kasztany rok temu 🙂
Fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru
Składniki na spód biszkoptowy
tortownica ok. 24 cm
4 jajka
2 białka
4 łyżki ksylitolu
30 g mąki kokosowej
20 g mąki kasztanowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować biszkopt
Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Składniki na piankę – mus
200 g jogurtu naturalnego kremowego
150 g serka kremowego (u mnie Bieluch)
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki erytrolu
0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 listki żelatyny
dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny
Jak przygotować piankę
Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu.
Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, a następnie wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami.
Zdjęcia są naprawdę zachęcające. Na pewno zrobię.:)
https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/
Wygląda miażdżąco!
Musi na pewno smakować wyśmienicie, ale mnie urzekły same zdjęcia – prosty kadr, ale taki zarazem delikatny i subtelny 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
Wygląda jak obłoczek 🙂 Pycha!
Świetny pomysł! 🙂
Mega zdjęcia 🙂
Ciasto wygląda zachęcająco i co najważniejsze zdrowe ! 🙂
Pozdrawiam Kuchnia Paulettes 😀
Piękny ;)) mniam;)
Wygląda pysznie, choć przez zawartość żelatyny to ciasto nie dla mnie:)
Bardzo fajne połączenie mąk 🙂 Obie to nasze ulubione 😀
Świetny pomysł na krem! Zjadłabym chętnie takie ciacho 🙂
Zdecydowanie tym przepisem mnie urzekłaś. Rewelacyjna kompozycja a te malin – wprost doskonale się komponuję ze słodyczą.
Mega apetyczne ciacho 🙂
Wspaniała zdrowsza wersja biszkoptu!
Wygląda doskonale 🙂
Ślinka mi cieknie na sam widok! Mogę prosić kawałeczek? 🙂
WoW od samego czytania czuje się ,że jest genialny!
Jud u Ciebie niezmiennie smacznie! 🙂