Fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru

Do kawy ciasto idealne – fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru. Delikatny i lekki biszkopt, a do tego lekka pianka – mus.

Wczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, dlatego stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem. Ciasto na niedzielę do kawy przecież zawsze jest na wagę złota 😉

Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku z dbałością o to, by było oryginalne, zdrowe i pasowało idealnie do jesiennej kawy – od serca 🙂

Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła tak jak same kasztany rok temu 🙂

Fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru

Fit biszkopt kokosowy z pianką bez cukru

Składniki na spód biszkoptowy

tortownica ok. 24 cm

4 jajka

2 białka

4 łyżki ksylitolu

30 g mąki kokosowej

20 g mąki kasztanowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować biszkopt

Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Składniki na piankę – mus

200 g jogurtu naturalnego kremowego

150 g serka kremowego (u mnie Bieluch)

1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego

3 łyżki erytrolu

0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii

2 listki żelatyny

dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny

Jak przygotować piankę

Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu.

Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, a następnie wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami.

Fit biszkopt kokosowy z mąką kasztanową i pianką bez cukru

Lekki biszkopt kokosowy z pianką bez cukru ozdobiony mrożonymi malinami

Biszkopt z mąki kokosowej z fit pianką i mrożonymi malinami

 

Udostępnij

17 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *