przetwory | wegańskie | wegetariańskie

Konfitura z pigwowca i malin słodzona ksylitolem

19 listopada 2016
Sezon na przetwory co prawda dobiegł już końca, ale niedawno mama nazbierała mnóstwo małych jabłuszek z pigwowca (często nazywa się je pigwą, ale właściwa pigwa to duże jabłka ;)). Robiłam już rok temu wersję zwykłą i z dodatkiem pomarańczy, a teraz byłam ciekawa, jak wyjdzie z malinami. Co prawda nie ma już świeżych malin, ale zawsze można wykorzystać te mrożone i tak też zrobiłam 😉 Kolor jest przepiękny i mam nadzieję, że w słoiczkach utrzyma się jak najdłużej.
Konfitura z pigwowca i malin słodzona ksylitolem
1 kg wypestkowanych owoców pigwowca
300 g malin (u mnie mrożone)
250-300 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
Owoce pokroić drobno, przełożyć do garnka z grubym dnem i wlać około 0,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać maliny i gotować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypać ksylitol, dodać stewię i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Można dosłodzić całość do smaku, jeśli wydaje się zbyt kwaśne.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *