Konfitura z pigwowca i malin słodzona ksylitolem

Małe i kwaśne żółte jabłuszka? Zrób z nich konfiturę z pigwowca i malin z dodatkiem ksylitolu 🙂

Sezon na przetwory co prawda dobiegł już końca, ale niedawno mama nazbierała mnóstwo małych jabłuszek z pigwowca (często nazywa się je pigwą, ale właściwa pigwa to duże jabłka ;)). Postanowiłam wykorzystać je na przetwory i przy okazji powstał przepis na konfiturę z pigwowca i malin.
Robiłam już rok temu wersję zwykłą i z dodatkiem pomarańczy, a teraz byłam ciekawa, jak wyjdzie z malinami. Co prawda nie ma już świeżych malin, ale zawsze można wykorzystać te mrożone i tak też zrobiłam 😉 Kolor konfitury jest przepiękny i mam nadzieję, że w słoiczkach utrzyma się jak najdłużej. Jeśli więc nie wiesz, jak wykorzystać owoce pigwowca, może przypadnie Ci do gustu właśnie ten przepis na konfiturę.
Zobacz także inne przepisy na przetwory 🙂

Konfitura z pigwowca i malin słodzona ksylitolem

Konfitura z pigwowca i malin

Składniki na konfiturę z pigwowca

1 kg wypestkowanych owoców pigwowca
300 g malin (u mnie mrożone)
250-300 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
 
Owoce pokroić drobno, przełożyć do garnka z grubym dnem i wlać około 0,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać maliny i gotować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wsypać ksylitol, dodać stewię i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Można dosłodzić całość do smaku, jeśli wydaje się zbyt kwaśne.
 
Przetwory z pigwowca - konfitura malinowa
Konfitura z pigwowcem i malinami bez dodatku cukru
 

Podziel się

2 komentarze

Skomentuj