bezglutenowe | ciasta

Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

27 listopada 2016
Chyba to będzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks 😉 Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale… Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało mi się zająć 3 miejsce 🙂
Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie
Spód:
100 g daktyli bez pestek
50 g mąki kokosowej
50 ml mleka
Masa serowa:
250 g chudego twarogu
250 g półtłustego twarogu
4 jajka
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie 
1 budyń malinowy bez cukru
1 szklanka mleka
Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić.
Twaróg rozgnieść widelcem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka, sypki budyń, ksylitol i stewię dodać do twarogu i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Wylać ser na podpieczony spód, całość piec jeszcze około godzinę w 180 stopniach, w połowie czasu przykryć wierzch folią, by nie spiekł się zbyt mocno.
Można udekorować przed podaniem świeżymi owocami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *