Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

Chyba to będzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks 😉 Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale… Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało mi się zająć 3 miejsce 🙂
Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie
Spód:
100 g daktyli bez pestek
50 g mąki kokosowej
50 ml mleka
Masa serowa:
250 g chudego twarogu
250 g półtłustego twarogu
4 jajka
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie 
1 budyń malinowy bez cukru
1 szklanka mleka
Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić.
Twaróg rozgnieść widelcem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka, sypki budyń, ksylitol i stewię dodać do twarogu i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Wylać ser na podpieczony spód, całość piec jeszcze około godzinę w 180 stopniach, w połowie czasu przykryć wierzch folią, by nie spiekł się zbyt mocno.
Można udekorować przed podaniem świeżymi owocami.

7 komentarzy

  1. coś innego! serniki zawsze je się z taką samą przyjemnością 😉

  2. Moje klimaty 🙂 Pyszności!

  3. Wspaniały sernik, idealnie trafia w moje smaki 🙂

  4. Detoks od sernika? 😀 Absolutnie go nie rób 😀 no chyba, że na święta chcesz żeby smakował Ci dwa razy bardziej skoro będziesz tak wygłodniała go 😀
    Gratulujemy nagrody 🙂

  5. Gratuluję nagrody 🙂 Nie dziwię się, że ją zdobyłaś… z takim serniczkiem nie było innej opcji 🙂

  6. O, właśnie szukałam przepisu na daktylowy spód 🙂

Leave a Reply