Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

Malinowy sernik to prawdopodobnie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks 😉

Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale… Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało mi się zająć 3 miejsce 🙂

Zobacz także inne przepisy na serniki

Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

Składniki na spód do sernika

100 g daktyli bez pestek

50 g mąki kokosowej

50 ml mleka

Składniki na masę serową

250 g chudego twarogu

250 g półtłustego twarogu

4 jajka

1 budyń malinowy bez cukru

1/3 szklanki ksylitolu

1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie

1 szklanka mleka

Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić.

Twaróg rozgnieść widelcem, a białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka, sypki budyń, ksylitol i stewię dodać do twarogu, a następnie wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Wylać ser na podpieczony spód, całość piec jeszcze około godzinę w 180 stopniach, w połowie czasu przykryć wierzch folią, by nie spiekł się zbyt mocno.

Na koniec można udekorować przed podaniem świeżymi owocami.

Sernik z budyniem malinowym na kokosowo-daktylowym spodzie
Fit sernik malinowy z granatem na spodzie z daktylami
Podziel się

7 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *