Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami

Jeśli lubicie rogale z białym makiem i bakaliami, które popularniejsze stają się na jesień, polecam ten przepis 🙂

Wraz z nadejściem listopada pojawiają się wszędzie rogale świętomarcińskie z nadzieniem z białego maku i bakaliami. Większość z nich oblana obficie słodkim lukrem i wykonana z pszennego, jasnego ciasta. W zeszłym roku, by utrzymać tradycję, skusiłam się na taki wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz…

W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama – a więc tak, jak lubię, korzystając ze swoich ulubionych składników, ale jednocześnie z zachowaniem koncepcji tradycyjnego rogala. Lubię tworzyć i eksperymentować, a wszystko to z dbałością o zdrowie swoje i moich bliskich, dbałością o każdy szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach 🙂

Zobacz także inne przepisy z makiem

Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru)

16 rogalików

Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru)

Składniki na ciasto na rogale

1 szklanka letniego mleka

30 g świeżych drożdży

1 jajko

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej

3 łyżki ksylitolu

szczypta soli

2 łyżki roztopionego masła

3/4 kostki miękkiego masła – do posmarowania ciasta po schłodzeniu

Do drożdży dodać szczyptę soli, ksylitol kilka łyżek mleka, zasypać częścią mąki, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, powinno pozostać lekko lepiące. Uformować z niego prostokąt, owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, by krótsze strony stanowiły górę i dół. 3/4 kostki miękkiego masła rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić około 0,5 cm marginesu). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak jak kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie

300 g białego maku

1 szklanka mleka

100 g mielonych migdałów

75 g mielonych orzechów włoskich

200 g suszonych daktyli bez pestek

100 g suszonych fig

3 łyżki ksylitolu

2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii

skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy

2 łyżki gęstej śmietany 12%

Jak przygotować nadzienie do rogali

Mak zmielić w blenderze, przełożyć do miski. Mleko zagotować i zalać zmielony mak, a następnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę.

Jak zrobić rogale

Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić na 8 trójkątów o długich bokach. Rozsmarować nadzienie do połowy zostawiając mały margines, a następnie zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku (po pierwszym złożeniu zrobić na środku nacięcie), w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Po upieczeniu udekorować zmielonym na puder ksylitolem.

Orkiszowe rogaliki z białym makiem i bakaliami

Jak przygotować rogale z białym makiem w domu

Rogaliki z nadzieniem makowym takie jak Świętomarcińskie

Pyszne rogale domowe z białym makiem

Jak zrobić rogale z białym makiem

Udostępnij

44 komentarze

  1. to nadzienie musi być fantastyczne!
    bardzo lubię rogale i czesto mnie kusza w sklepach, ale zawsze tłumacze sobie, że to sam cukier i niewiadomo co jeszcze i nie kupuję. Twoje zjadłabym z apetytem

  2. Wyglądają świetnie! Ja w tym roku kupiłam (swojego pierwszego rogala świętomarcińskiego) i owszem, smakował mi, ale myślę, że jego zdrowsza wersja byłaby lepsza 🙂

  3. U mnie ciężko dostać biały mak, w sumie nigdzie nie widziałam 🙁
    Z chęcią wypróbowałabym przepis, niedość, że zdrowo to i wyglądają elegancko 🙂
    Kuchnia PauletteS :*

  4. Często nie mam cierpliwości do jakichkolwiek wypieków… Ale Twoje zdjęcia tak zachęcająco na mnie patrzą, że chyba wezmę urlop i zamknę się w kuchni ��

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *